Euroaktiv.hr: Srbija nije spremna da otvori nova poglavlja

ZAGREB – Hrvatski Euroaktiv povodom pisanja srpskih medija o navodnoj mogućnosti da Srbija do kraja juna neće otvoriti nijedno poglavlje, kao i da usporen ritam evropskih integracija Srbije diktiraju pojedine države članice poput Hrvatske, navodi da u EU odbacuju tvrdnje da se radi o blokadi, već da je reč o realnom stanju pregovora.

Pozivajući se na neimenovane izvore, hrvatski Euroaktiv piše da Srbija nije ispunila potrebne uslove kojima bi države članice uverila da može da ide napred u pristupnim pregovorima.

Odbacuju i tvrdnje da Hrvatska stoji iza usporavanja pregovora i navode da se većina poglavlja ne otvara zbog, kako kažu, „skeptičnosti koju imaju najčešće Francuska, Nemačka i Holandija“.

Te države, dodaju, nisu inače previše sklone ubrzavanju procesa proširenja, bez obzira o kojoj se državi kandidatu radi.

Hrvatski Euroaktiv analizira pisanje beogradskih medija i konstatuje da je „Srbija dobila hladan tuš iz Brisela“ jer će, kako kažu, ovog meseca otvoriti samo jedno poglavlje u pristupnim pregovorima s EU.

U sedištu EU, navodi hrvatski Euroaktiv, nisu hteli da to komentarišu, kao ni dilomate država članica.

Prema hrvatskom Euroaktivu, oni kažu da to nije ništa novo da Srbija do kraja predsedavanja Rumunije neće otvoriti nijedno poglavlje.

Iako je, kako kažu, računala da bi mogla otvoriti poglavlje 9 o Finansijskim uslugama, ni za to nema konsenzusa u Savetu, iako se Rumunija koja trenutno predsedava Unijom izuzetno trudi da pridobije podršku.

Neke diplomate država članica, piše portal, poručuju da se pažljivo pročita nedavni izveštaj o napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila prošle nedelje i onda će biti jasnije zašto pregovori ne idu željenim ritmom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar