Festival „Ćirilicom“ održan uprkos epidemiji

PODGORICA – Festival “Ćirilicom” ove godine je zbog epidemiološke situacije održan onlajn, a učesnici su bili pesnici iz Crne Gore, Rusije, Srbije i Republlike Srpske, saopštil su danas organizatori iz budvanske Narodne biblioteke i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore.

Projekat „Ćirilicom“, od samog početka 2017. godine, ima za cilj da doprinese pokušajima da ćirilica bude ravnopravna, da se na ćirilicu ne gleda kao na izraz nekog ekstremističkog kulturnog projekta, već naprotiv, ima mnogo smisla, da se u ćirilici prepozna poziv na toleranciju, na dobronamernost, navode organizatori.

„Poštujemo narode koji imaju latinicu kao pismo svoje znakovne kulture, ali naš narod, ako želi da ima istinsku budućnost, on je ne može imati bez ćirilice”, istakli su u saopštenju, prenele su podgoričke Vijesti.

Festival je, kako se navodi, održan pred sam kraj prošle godine a učestvovali su pesnici: Milutin Mićović, Radomir Uljarević i Stanka Rađenović Stanojević iz Crne Gore, Irina Javaljova, Ivan Belokrilov, Sergej Glovjuk iz Rusije, Darija Belokrilova iz Italije, Ljubica Rajkić iz Rumunije, Vera Horvat iz Srbije, Mirko Vuković i Zoran jostić iz Republike Srpske. Pročitani su i zapisi književnika Slobodana Vladušića (Srbija) i Enesa Halilovića (Srbija).

Festival se, navodi se, izdvojio proteklih godina kao značajan multimedijalni, multidisciplinarni i međunarodni festival posvećen ćiriličnoj kulturi i pismenosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar