Fronteks pojačava prisustvo u Grčkoj

Fronteks će do kraja decembra pojačati prisustvo u Grčkoj, nakon što se dve strane saglase da je potrebna veća operacija za kontrolisanje izbegličkog talasa, prenose danas makedonski mediji saopštenje te evropske agencije za upravljanje granicama.

Kako se navodi, operacija „Poseidon Rapid Intervention“ počeće 28. decembra, a predvidjeno je rasporedjivanje 376 oficira i prevodilaca, kao i eksperata za ispitivanje, istragu, uzimanje otisaka prstiju i pripremu dokumentacije.

Pripadnici Fronteksa biće iz različitih zemalja članica Evropske unije. Navodi se i da je u 2015. godini više od 991.000 izbeglica i migranata stiglo u Evropu kopnenim i morskim putevima, kao i da se očekuje da će do kraja godine njihov broj dostići jedan million.

U poslednjih šest meseci, od 1. juna do 17. decembra, u Makedoniji je registrovan ulazak 384.017 izbeglica i migranata.

Makedonija je od 19. novembra počela da sprovodi preporuke EU da propušta samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zona, odnosno iz Sirije, Avganistana i Iraka. Svi drugi imaju tretman ekonomskih izbeglica i njima nije dozvoljeno da produže takozvanom balkanskom rutom ka zemljama EU.

Makedonski mediji su juče preneli izjavu ministra spoljnih poslova Luksemburga Žana Aselborna da bi pripadnici Fronteksa mogli da budu rasporedjeni i u državama koje nisu članice EU, kao što su Makedonija i Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar