Galijašević: Incident u Blažuju – najava većih sukoba

BANJALUKA – Incident u prihvatnom centru u Blažuju, kod Sarajeva u Bosni i Hercegovini, u kojem su migranti nasrnuli i na policiju, najava je većih sukoba i problema koji na tom planu mogu izbiti i narušiti bezbednost u BiH, ocenio je danas stručnjak za bezbednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

On je u izjavi za Srnu istakao da za sukob u Blažuju neko mora da odgovara i da se u sve moraju uključiti nadležna tužilaštva.

„To je potrebno jer se mi, građani i narodi u BiH, zapravo nalazimo u istom `koncentracionom`logoru u koji smo zatvoreni s migrantima i praktično osuđeni na nebezbednost“, rekao je Galijašević, prenosi RTRS.

Komentarišući nedavni sukob migranata s policijom u kampu Blažuj, u kojem su povređeni policajci i službenik prihvatnog centra, a dvadesetka policijskih vozila oštećeno, on je ponovio da je to posledica lošeg i antiustavnog pristupa Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara i resornog ministra Selma Cikotića prema migrantskoj krizi.

Očigledno je, ističe, da migranti znaju da imaju „podršku“ za ono što rade, zbog postojanja podeljenosti u politici prema njima.

„Ovo što se desilo u Blažuju je pomeranje granice u nasilju. Migranti su prvo imali međusobne obračune, zatim su palili različitu imovinu, pa su ubili čoveka u Sarajevu… Sada su nasrnuli na policiju. Šta je sledeće“, upitao je Galijašević i upozorio da problemi mogu postati vrlo ozbiljni, ukoliko migranti dođu u posed oružja.

Galijašević kaže da ne veruje da se u Blažuju dogodio sukob na verskoj osnovi zbog, kako je navedeno u pojedinim medijima, provokacija između šiitskih i sunitskih muslimana.

U prihvatnom centru u Blažuju, koji je najveći u BiH, smešteno je više od 3.000 migranata, a kamp osiguravaju policija iz Sarajeva i pojedine privatne agencije za obezbeđenje.

Prema proceni policije, u sukobu je učestvovalo oko 2.000 migranta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar