Glavašević:Postupci Kitarović licemerni i vredni prezira

VUKOVAR – Vukovarčnin, poslanik u hrvatskom parlamentu, Bojan Glavašević, jedan je od onih koji ne smatraju da o Vukovaru i danas, gotovo tri decenije od poslednjeg rata, potrebno govoriti jedino u kontekstu rata.

„Zatvaranjem priče o Vukovaru isključivo u optiku rata i traume grad zapravo zatvara u jedan začarani krug patnje koji ljudima ne omogućava da krenu dalje i pretvara Vukovar u mauzolej“, rekao je Glavašević.

Ističe da nema tih poreskih olakšica i investicija koje tu sliku mogu da promene.

„Nitko ne želi da živi u mauzoleju. Mauzolej je mesto samo za mrtve. Živima u mauzoleju nema mesta. Zato živi ljudi i odlaze iz Vukovara“, rekao je Glavašević.

Kaže da ima razumevanje za Vukovarčane koji su izgubili članove svojih porodica u poslednjem ratu, ali oštar je kritičar političara koji insistiraju na tezi da su vukovarske rane i dalje sveže.

Ukazujući da je neophodno čuvati se trgovaca mržnjom, koji tom traumom žele da manipulišu i iskoriste je za ličnu korist, poput Kolinde Grabar-Kitarović, Glavašević je rekao da se seća da se predsednica Republike, koja često govori o ranama koje nisu zacelile, u Vukovaru prvi put pojavila tek kad joj je to koristilo, u izbornoj kampanji 2014.

„Godinu dana kasnije je na Memorijalnom groblju okrenula glavu od Freda Matića i mene. Moja porodica je svojom žrtvom gradila temelje Hrvatske, Fred je za ovu zemlju robijao devet meseci i bio mučen u tri srpska logora, a ona je na to pljunula zbog političkih poena“, naveo je.

Za postupke aktuelne predsednice, Glavašević kaže da su „licemerni i vredni prezira“, te ističe da ona nema ama baš nikakvo pravo da govori o Vukovaru.

Ne slaže se, ističe, ni sa vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom da hrvatske pravosudne institucije nisu ništa učinile da bi se sankcionisali Srbi koji su počinili zločine tokom opsade i posle pada Vukovara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar