Građani MK između (samo) izolacije i svetle budućnosti

SKOPLJE – Dve sedmice do referenduma u Makedoniji, na kojem će se građani izjašnjavati o novom imenu te bivše jugoslovenske republike i njenom priključenju u EU i NATO, kampanja dobija na zamahu, a svakodnevno u Skoplju boravi najmanje jedan visoki zvaničnik, EU, SAD ili NATO, koji pozivaju građane da izađu i glasaju „za“.

Na referendumu, koji se smatra istorijskim, građani će odlučiti, da li žele da žive u (samo) izolaciji ili će sebi osigurati svetlu i izvesnu evroatlantsku budućnost kroz članstvo u EU i NATO.

To je praktično zajednička poruka najviših predstavnika država i međunarodne zajednice koji na taj način daju podršku referendumu, a među njima su nemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, britanska premijerka Tereza Mej američki ministar odbrane Džejms Matis, austrijski kancelar Sebastijan Kurc ….

Uspeh referenduma, koji je vlast raspisala kao savetodavni, mogao bi Makedoniju pod nazivom Republika Severna Makedonija već naredne godine da uvede u NATO, kao i da dobijanje datuma za otvaranje pregovora o priključenju EU.

Referendum će biti uspešan ako 30. septembra na birališta izađe najmanje 50 odsto + 1.

Građani treba da se izjasne na pitanje: “ Da li ste za ulazak Makedonije u EU i NATO, kao i sporazum Grčke i Makedonije“.

Sporazum su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias, na grčkoj strani Prespanskog jezera, a svojim potpisom ga je overio i specijalni izaslanik UN koji je vodio pregovore po ptanju rešavanja višedecenijskog spora Grčke i Makedonije, Metju Nimic.

Ukupan broj registriranih birača sa pravom glasa u Makedoniji je 1.806.336.

Prema oceni analiticara Međunarodnog instituta za bliskoistočne studije u Ljubljani (IFIMES), Makedonija se nalazi na svojevrsnoj geopolitičkoj raskrsnici, gde se prepliću različiti interesi.

Unutar Makedonije najuticajnija opoziciona konzervativna VMRO-DPMNE, koja je 11 godina bila na vlasti i koja je pobednica poslednjih izbora, ali je vlast ipak formirao SDSM Zorana Zaeva, uz podršku albanskih političkih partija.

Zvanični stav VMRO-DPMNE je, da svako glasa po svojoj savesti i uverenju na predstojećem referendumu.

Prema oceni analitičara aktuelna vlada i premijer Zoran Zaev imaju najsnažniju međunarodnu podršku, koju do sada, kako kažu, nije imala nijedna vlada u regionu od raspada SFRJ.

To je, navode, vrlo važna činjenica, koju je potrebno iskoristiti da Makedonija ali i region konačno krenu napred.

Pored jednog dela unutrašnjih faktora ključni izazovi Makedonije pred predstojeći referendum za Makedoniju predstavlja javno protivljenje Rusije makedonskom članstvu u NATO.

Iako međunarodni zvanicnici tvrde da će Rusija pokušati da obesmisli makedonski referendum, premijer Zaev je danas izjavio da nema takve informacije.

On je naveo da su Makedonija i Rusija prijatelji i da se zvanična Moskva jedino protivi priključenju te države NATO, ali da će oni istrajati na tom putu.

Kao najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE i kanonski neriznata Makedonska pravoslavna crkva je pozvala građane da izađu na referendum i izjasne prema svom nahođenju.

Skopski analitičari smatraju da bi svaki drugi poziv Crkve izazvao revolt velikog broja građana, protivnika referenduma.

Crkva se, smatraju analitičari, na ovakav poziv odlučila zato što će ulazak Makedonije u EU i NATO otvoriti put ka njenom konačnom priznavanju kao MPC Ohridska arhiepiskopija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Aleksandar

    A kako ce to EU i NATO da *priznaju* MPC Ohridsku arhiepiskopiju?

  • Anonimni

    Kakve gluposti – kako ce to EU i Nato da *priznaju* MPC Ohridsku arhiepiskopiju?