Gradjani RS se izjašnjavaju o Danu Republike

U Republici Srpskoj danas se održava referendum, na kojem će nešto više od 1,2 miliona gradjana imati mogućnost da se izjasni da li su za to da se 9. januar i dalje slavi kao Dan Republike.

Republička komisija za sprovodjenje referenduma saopštila je će se glasati na 1.900 glasačkih mesta, a pravo glasa ima 1.219.391 gradjana. Gradjani RS danas u Srbiji mogu da glasaju u pet gradova: u Beogradu, Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu i Pančevu.

Gradjani Brčko distrikta neće moći da glasaju na području distrikta, jer je održavanje referenduma u Brčkom zabranio supervizor za taj grad i prvi zamenik visokog predstavnika Brus Berton.

Centralna izborna komisija (CIK) nije RS ustupila centralni birački spisak za ovaj entitet, pa je Republička komisija za sprovodjenje referenduma uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija napravila vlastiti birački spisak.

Vlasti RS odlučile su da sprovedu referendum o Danu Republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio njegovo održavanje.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po gradjane ovog entiteta koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS  –  Sveti arhidjakon Stefan.

Vladajuća koalicija u RS najavila je da će odmah po održavanju referenduma u skupštinu uputiti izmene Zakona o praznicima, kako bi se iz njega izbacile odredbe o Danu Republike koje diskriminišu gradjane ovog entiteta koji nisu Srbi.

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Valentin Incko upozorio je da su moguće sankcije za one koji organizuju referendum o Republici Srpskoj, a referendum su antiustavnim i antidejtonskim činom ocenile i Sjedinjene Američke Države.

Rusija je podržala referendum, navodeći da gradjani RS imaju pravo da iznesu stav o osnovnim nacionalnim pitanjima.

Predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić nisu pružili podršku referendumu u RS, ali su naveli i da ne žele da utiču na promenu političkih stavova legitimo izabranih političara u Republici Srpskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar