Grci demonstriraju protiv zaoštravanja zakona o demonstracijama

U Atini i u još 40 drugih grčkih gradova planirani su protesti jer Skupština Grčke priprema izmenu zakona radi ograničavanja mogućnosti održavanja demonstracija.

Mnoge od tih skupova planirane za večeras, podržava Komunistička partija Grčke, a druge sindikati i najveća levičarska opoziciona stranka, nekada vladajuća SIRIZA.

Konzervativna vlada premijera Kirijakosa Micotakisa odlučna je da spreči mogućnost da se protestnim skupovima s malim brojem učesnika ometaju saobraćaj, poslovanje i život u gradovima.

„Pravo na mirno okupljanje mora biti zaštićeno… ali tako da ne prekine aktivnost čitavog grada“, rekao je Micotakis u Skupštini Grlke poslednjeg dana rasprave o predlogu zakona koji ograničava mogućnosti za okupljanja i demonstracije.

Kritičari izmene zakona o tome, medju kojima su Atinsko udruženje advokata i Zakonodavni odbor same Skupštine, tvrde da bi primena tog propisa bila pravno sporna.

Oni smatraju da nije moguće učiniti pravno odgovorim demonstrante koji prisustvuju skupu koji njegovi organizatori nisu prijavili, niti da organizatori protesta budu odgovorni za štetu nastalu ako miran skup postane nasilan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar