Grčka odbila zahtev Ankare za izručenje trojice turskih oficira

Grčki sud odbio je danas zahtev Turske za izručenje trojice turskih oficira koji su pobegli u Grčku posle julskog pokušaja puča, uz ocenu da bi njihov život bio u opasnosti, saznaje se danas iz sudskih izvora.

Turska je tražila izručenje oficira koji su prebegli u Grčku sa još pet oficira, optužujući celu grupu za „pokušaj svrgavanja izabrane vlade zemlje“, i „pokušaj ubistva predsednika Redžepa Tajipa Erdogana“.

Apelacioni sud, zadužen za odluke o izručenju, izjasniće se sutra o sudbini ostatka grupe, naveo je isti izvor.

Po grčkom zakonu, konačnu odluku o zahtevima o izručenju donosi Ministarstvo pravde, a Turska bi takodje mogla da se žali grčkom Kasacionom sudu.

Advokatica grupe Stavrula Tomara rekla je da su sudije govorile o ponižavajućem ophodjenju i mučenju drugih oficira nedavno uhapšenih u Turskoj za koje se tvrdi da su pučisti.

Grčke sudije su takodje smatrale nedovoljnim elemente dokaza kojim turske vlaste terete odbegle oficire.

Grupa turskih oficira je u pritvoru u policijskoj zgradi bivšeg olimpijskog sela kod Atine.

Osam oficira sletelo je helikopterom u Aleksandrupolis, grad blizu grčko-turske granice, 16. jula nekoliko sati posle pokušaja puča u Turskoj. Rekli su da strahuju za svoje živote mada nisu učestovali u pokušaju puča i odmah su zatražili azil u Grčkoj, dok je Ankara tražila njihovo izručenje.

Njihov zahtev za azil odbijen je krajem septembra u nižem sudu, ali procedura se nastavlja jer su se oni žalili na tu odluku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar