Grčka: Sud odbio da izruči muškarca sa crvene poternice

ATINA – Grčki sud odbio je danas zahtev Tadžikistana za ekstradiciju njihovog 27. godišnjeg državljanina, koji je na međunarodnoj poternici zbog navodnih veza sa Islamskom državom.

Članovi Odbora za žalbe grada Nafplio u južnoj Grčkoj, prihvatili su argumente Tadžikistanca i njegovog advokata, Dimitrisa Zorbasa, koji je rekao da je zahtev za ekstradiciju politički motivisan jer je brat optuženog visoki zvaničnik među članovima tadžikistanske opozicije, preneo je list Katimerini.

Zbog toga je agencija za izdavanje azila prihvatila njegov zahtev 2018. godine, dodaje se u tekstu.

Muškarac, čije ime nije objavljeno, uhapšen je u gradu Tripolisu 5. novembra prošle godine kada je otišao u policijsku stanicu da obnovi putne isprave.

Policajci su tokom rutinske provere utvrdili da postoji crvena poternica Interpola za njim i odmah ga je uhapsila, a nakon pritvora izveden je pred sud.

Osumnjičeni je otac četvoro dece, a u Grčku je stigao 2017. godine kao migrant i živeo je u apartmanu koji mu je iznajmila nevladina organizacija u Tripolisu.

On tvrdi da je zet lidera tadžikistanske opozicije i da je gonjen u rodnoj državi i mučen, zbog čega je zatražio azil u Grčkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar