Grčki parlament usvojio reformu penzionog i poreskog sistema

Grčki parlament usvojio je kasno sinoć reformu penzionog sistema i poreskih zakona u sklopu mera koje od Grčke zahtevaju poverioci, Evropska unija (EU) i Medjunarodni monetarni fond (MMF).

Predlog je usvojen tesnom većinom samo nekoliko časova uoči današnjeg važnog sastanka Evrogrupe u Briselu.

Za zakon o penzionom sistemu, kojim se predvidja povećanje doprinosa za penziju i uvodjenje poreza, glasala su 153 poslanika vladajuće koalicije na čelu sa Sirizom.

Protiv su bila 143 poslanika opozicije, a debata je trajala dva dana.  

Na poziv sindikata Adedi, uoči glasanja održan je protest ispred parlamenta. Grupa demonstranata bacala je na policajce molotovljeve koktele i druge predmete, a policija je odgovorila suzavcem.

Poslednjih dana bilo je više protesta u Grčkoj zbog usvajanja ovih zakona. Više od dvadeset hiljada prokomunističkih demonstranata izašlo je u subotu na ulice Atine.
 
Vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je da će, prema dogovoru s kreditorima iz avgusta 2015. o njihovoj pomoći Grčkoj od 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične kredite.

Radnici u javnom i privatnom sektoru smatraju da će novi zakoni desetkovati njihove prihode i u petak su stupili u 48-časovni štrajk.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar