Grinpis: Vlada i INA hitno da ispitaju rizik od curenja gasa

ZAGREB – Ekološka organizacija Grinpis apelovala je na hrvatsku vladu i kompaniju INA da hitno ispitaju rizik od curenja gasa na svim platformama u Jadranu, nakon što je gasna platforma „Ivana D“ potonula prošlog vikenda usled lošeg vremena.

Za direktora Grinpisa u Hrvatskoj Zorana Tomića, kako prenosi zagrebačka N1, „neshvatljivo je i skandalozno“ da kompanijakakva je INA, koja pokušava da se prikaže kao odgovorna i pouzdana, izgubi gasnu platformu na moru i da joj je bilo potrebno čak pet dana da je locira.

„Taj incident ozbiljno narušava kredibilitet kompanije u sprovođenju ionako opasnih radnji eksploatacije ugljovodonika iz Jadrana i uočljivo prikazuje postojanje ozbiljnih sigurnosnih pretnji pri korišćenju infrastrukture za fosilna goriva”, istakao je Tomić.

Grinpis navodi i da nije ponuđen nedvosmisleni dokaz da je zatvaranje bušotine uspelo ili možda metan iz nje i dalje nekontrolisano ističe i odlazi u atmosferu i tako dodatno raspiruje klimatsku krizu.

Grinpis traži od naftne kompanije i nadležnih državnih tela da hitno ispitaju isticanje glasa iz ove i svih drugih bušotina na Jadranu.

Ističu da čak i ako je automatsko zatvaranje bušotine ovog puta bilo uspešno, nema garancija da će i drugi put uspeti kada se dogodi ista situacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar