Grubi: DUI se ne zalaže za podelu Makedonije

Poslanik Demokratske unije za integraciju (DUI), najveće albanske partije u Makedoniji, Artan Grubi izjavio je danas da takozvana albanska platforma ni na koji način ne zadire u unitarnost Makedonije.

„Tačke albanske deklaracije ni na jedan način ne predvidjaju federalizaciju, kantonizaciju ili binacionalnost“, rekao je Grubi u prepodnevnom delu nastavka konstitutivne sednice Sobranja Makedonije.

Prema rečima Grubija, politička deklaracija parlamentarnih albanskih partija je napravljena u Skoplju, a ne u Tirani, iz programa tih partija i zalaže se za  „evropsku Makedoniju svih njenih gradjana“.

„DUI se ne zalaže ni za katonizaciju, ni za binacionalnost ni za podelu države“, istakao je Grubi, podsećajući da su debatu o državnim simbolima otvorile makedonske partije 2014, prvo u vladi, a potom i u parlamentu.

Grubi je na taj način odgovorio na optužbe poslanika najveće parlamentarne stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, koja je poslednjih osam godina vladala u koaliciji sa DUI.

Albanska stranka DUI Alija Ahmetija je deo novoformirane parlamentarne većine koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva. Prema rečima Artana Grubija, nova vlada će vratiti Makedoniju na put ka Evropskoj uniji i NATO i popraviti odnose sa drugim državama.

Prethodno je drugi poslanik DUI Dževat Ademi izjavio da je do sada vladajući VMRO DPMNE u pregovorima oko nastavljanja koalicije sa DUI prihvatio sve uslove iz albanske platforme, osim dela o Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore.

Ademi je rekao da u tim pregovorima koji nisu uspeli za VMRO DPMNE nije predstavljala problem upotreba albanskog jezika za šta stranka bivšeg premijera Nikole Grevskog oštro optužuje SDSM.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore osnovano je dogovorom najvećih makedonskih partija da istraži neovlašćeno masovno prisluškivanje u vreme vlasti VMRO DPMNE i DUI i da sprovede kriminalne slučajeva koji iz tog prisluškivanja proizlaze.

U nastavku konstitutivne sednice makedonskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da se izabere predsednik Sobranja, poslanici VMRO DPMNE koriste sve mogućnosti da odugovlače raspravu. 

Sednica Sobranja je prekinuta 30. decembra, odmah posle verifikacije mandata poslanika, zbog nepostojanja parlamentarne većine koja bi dala predsednika.

Lider opozicionog SDSM Zoran Zaev je u februaru s albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance formirao parlamentarnu većinu i očekuje da će posle konstituisanja Skupštine ipak od predsednika države Djordja Ivanova dobiti mandat da formira vladu.

Ivanov je odbio da dodeli mandat Zaevu, jer smatra da on, s partnerima s kojima je stvorio većinu, radi protiv interesa Makedonije.

Ivanov optužuje Zaeva da priprema redefinisanje Makedonije u korist Albanaca, što je Zaev demantovao objavljivanjem programa buduće vlade.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar