Gruevski: SDSM intenzivira progon funkcionera VMRO-DPMNE

BEOGRAD – Bivšli lider najuticajnje opozicione VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, optužio je aktuelnu vlast za nastavak i intenziviranje progona funkcionera te stranke radi promene ustavnog imena Makedonije, nakon neuspešnog referenduma.

Specijalno tužilaštvo u Makedoniji, naime, pokrenuo je novih šest istraga protiv Grujevskog, s ciljem slabljenja te stranke i njenih funkcionera, koje se protive ustavnim promenama, a koje predviđa sporazum sa Grčkom o novom imenu Makedonije.

Svaku od ovih istraga Specjialnog tužilaštva, Gruevski je analizirao na svom Fejsbuk profilu i ocenio ih neosnovanim.

Njegova vlada je, kaže, pokušavala je da privuče investicije iz svih zemalja sveta i da kreira uslove za dobru biznis klimu, ali smatra da je najuspešna priča bila upravo sa zemljama članicama EU i NATO

„Napominjem da je parcela na kojoj je izgrađen Balkanski univerzitet prodata na javnoj elektronskoj licitaciji na kojoj su mogli da konkurišu i drugi kandidati iz oblasti obrazovanja i da je cena o jedan evro po kvadratnom metru samo početna cena koja ponekad, kada nije bilo drugih kandidata, bila i konačna, ali da je najčešće bilo i drugih konkurenata pa je tako cena i rasla“, navodi Grujevski.

Pre dolaska VMRO-DPMNE na vlasti, kako objašnjava, bilo je mnogo neizgrađenih zemljišta u gradovima i selima, a to su uglavnom bile lokacije zloupotrebljene za otpadne materijale.

Takođe, dodaje da je u tom trenutku nezaposlenost u Makedoniji bila 39 procenata odnosno bilo je 560.000 zaposlenih.

„Promena uredbe o početnoj ceni građevinskog zemljišta nije bila odluka jednog čoveka, već je reč o vladinoj odluci koja važi jednako za sve. Naš odnos u svojstvu vlasti ka svim investitorima je bio kranje prijateljski i to nam je puno pomoglo da ubedimo potencijalne investitore da investiraju u Makedoniji“, dodaje Grujevski.

Prema njegovim rečima danas situacija u Makedoniji nije takva i ne postoji korektan i posvećen odnos ka investitorima i upravo zbog toga retko slušamo o novim investitorima.

U vezi sa istragom povezanom sa finasiranjem i navodim preuzimanjem sedam medija, Grujevski kaže da vlada nikada nije bez kriterijuma i van zakona određivala preraspodelu sredstava za kampanju kada je u pitanju medijski sektor. On kaže da VMRO-DPMNE nije imao, niti posedovao medije.

Grujevski zaključuje da je ovde reč o političkom progonu vladajućeg Socijaldemokratskog saveza, Zorana Zaeva, koji se, kako kaže, nastavlja i intenzivira.

„Specijalno tužilaštvo u Makedoniji nije ni nezavisna, ni neplitička, ni nepristasna institucija. Makedonsko specijalno tužilaštvo predstavlja klasičan instrument za represiju političkih neistomišljenika i održavanja Socijaldemokratskog saveza na vlasti“, naveo je Gruevski na Fejsbuku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar