Han kritikuje Makedonce: Nije dovoljno samo imati novu vladu

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas u Briselu da će Evropska komisija učiniti sve da se Makedonija vrati na put pristupnih pregovora o priključenju EU, ali i da nova vlada nije dovoljan argument za preporuku za pregovore za članstvo.

Han je, uoči susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, rekao da Brisel očekuje neophodne reforme i rešenje spora oko imena Makedonije.

Prema njegovim rečima, razgovori o reformskim procesima u Makedoniji traju već nekoliko godina, a sada je, kako je rekao, vreme da se radi.

On je podsetio da zastoj u posizbornom periodu oduzeo dosta vremena i da je sada od ključne važnosti da se reforme primenjuju.

Han je novinarima u Briselu rekao da će Rajnhard Pribe ovog meseca posetiti Skoplje.

Upitan o priključenju Makedonije NATO i promeni imena, Han je rekao da je o tome suviše rano govoriti, te dodao da će Brisel učiniti sve da omogući pregovore ako Skoplje pokaže napredak u dovoljnoj meri.

Na pitanje da li misli da su Sofija i Atina delimično odgovorne za krizu u Makedoniji, Han je kazao da se nada da je EU naučila lekciju i da će naći način za, kako je rekao, bar početak pregovora.

„Što se tiče dobrosedskih odnosa, znam da postoje dobri lični odnosi između Borisova i Zaeva i nadamo se da će to uroditi plodom“, rekao je Han.

Inače, dok je Han držao konferenciju za novinare, Zaev je imao susret sa šeficom evroske diplomatijom Federikom Mogerini i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Mogerinijeva je izrazila čvrstu podršku refomskim naporima nove vlade i najavila da Makedonija ima jakog saveznika u EU i sprovođenju reformi.

“ Poruka visoke predstavnice EU, Mogerini je rekla da ako Makedonija sprovede reforme, Evropska unija je spremna da odgovori“, navodi se u saopštenju.

Sledi susret sa Zaeva sa Hanom, a popodne i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Johanes Hanmakedonija
Komentari (0)
Dodaj komentar