Hapšenja za ratni zločin na području Goražda

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) jutros su na području Sarajeva i Goražda uhapsili tri visokorangirana pripadnika policije i Armije BiH, koji su osumnjičeni za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, saopšteno je iz ove policijske agencije.

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, rano jutros su uhapšeni Ibro Merkez, Ešef Hurić  i nekadašnji komandant Prve višegradske brigade Armije BiH Ahmet Sejdić.

Ibro Merkez i Ešef Hurić, koji se terete da su počinila krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Goražde tokom 1992. i 1993. godine, dok je Ahmet Sejdić uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području opština Višegrad, Rudo i Goražde tokom 1992. i 1993. godine.

Kako je saopštilo Tužalaštvo Srbije za ratne zločine, koje na hapšenju sarađivalo sa Tužilaštvom BiH, osumnjičeni su planirali, naredili, počinili, pomagali i učestvovali u protivzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, među kojima su bila i deca, a zbog loših uslova i nepružanja pomoći, dve osobe su smrtno stradale.

„Kao posledica navedenih zločina, desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa područja Goražda, Višegrada i Rudog“, saopštilo je Tužilaštvo. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar