HDZ uveren da će sastaviti buduću vladu

Međunarodni sekretar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Miro Kovač izjavio je danas da je ta stranka spremna za razgovore s Mostom o formiranju vlade, ali i sa drugim strankama koje su spremne za reforme.

„Da bismo mogli da sastavimo vladu otvorićemo razgovore sa drugim strankama. Nije vreme za razgovore i spekulacije o funkcijama, već o programima“, rekao je Kovač i dodao da je dve trećine građana glasalo za promene.

Kovač je izrazio uverenje da će HDZ uskoro imati podršku većine poslanika u Saboru i najavio skore razgovore vrha HDZ i Mosta rekavši da je uspostavljen kontakt.

Upitan kako tumači to što je HDZ-u pre objave službenih rezultata pobedu čestitao premijer Srbije Aleksandar Vučić, a posle i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, Kovač je rekao da su sve strane agencije javile o pobedi HDZ, pa je Vučićeva čestitka bila „logična“.

HDZ će, kako je rekao, ako formira vlast, voditi „kooperativnu politiku, a ne politiku konfrontacije“ prema susedima, pa i prema Srbiji.

Prema najnovijim rezultatima nedeljnih izbora, vodeće koalicije okupljene oko HDZ i SDP imaju približan broj mandata, a obe su najavile pregovore s Mostom o formiranju vlade, jer to ne mogu samostalno.

Koalicija oko opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ima 59 mandata (56 plus tri iz dijaspore), a koalicija oko SDP 56, s tim da je još tri mandata osvojio Istarski demokratski sabor (IDS), koji je deo dosadašnje vladajuće koalicije.

Za formiranje vlade potrebna je podrška većine poslanika, odnosno njih najmanje 76.

Treća politička snaga u zemlji je regionalna stranka Most s čak 19 mandata koja bi, nagađa se, u pregovorima mogla da traži premijersko mesto.

Uz IDS koji je osvojio tri mandata, po dva imaju koalicija zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i stranka osuđenog za ratne zločine Branimira Glavaša – Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, a po jedan Živi zid i koalicija Uspešna Hrvatska.

Osam poslanika imaju i predstavnici nacionalnih manjina, od kojih tri srpske i to ponovo iz Samostalne srpske demokratske stranke. Spekuliše se da je SDP koalicija već pridobila sedam manjinaca, među kojima su troje članovi neke od stranaka vladajuće koalicije i tri srpska poslanika.

Konačne rezultate Državna izborna komisija trebalo bi da objavi tek iduće sedmice, jer izbori moraju da se ponove na sedam mesta. Iz kabineta hrvatske predsednice saopšteno je da će tek po objavljivanju zvaničnih rezultata predsednica pozvati čelnike stranaka na konsultacije o novom mandataru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar