HR evroparlamentarka, Dubravka Šuica, saslušana u EP

ZAGREB, 4. septembra (Tanug) – Hrvatska evroparlamentarka, Dubravka Šuica, koja je kandidat za potpredsednicu Evropske komisije za demokratiju i demografiju, saslušana je pred nadležnim Odborom Evropskog parlamenta.

Šuica je saslušana u jeku afere zbog njene imovinske karte, odnosno imovine koja je značajno uvećanja tokom godina bavljenja politikom.

Imovina Šuice, bila je proteklih sedmica u fokusu paznje hrvatskih medija, a tm povodom se udruženje GONG obratilo i Briselu, što je naišlo na oštru osudu premijera Andreja Plenkovića.

Šuica je sinć saslušana pred Odborom za ustavna pitanja, kojima su se pridružil i članovi Odbora za rad i socijalna pitanja, prenei su hrvatski mediji.

Saslušanje je trajalo tri sata.

Portal Index je preneo da osim što je demonstrirala ono što se kolokvijalno zove „rušian english“, Šuica je na ispitivanju odgovarala na monotona i često bezvezna pitanja članova Odbora.

Navode da je bilo i nešto malo škakljivih pitanja poput abortusa, seksualnih manjina i slično, te dodaju da se Šuica na svako od tih pitanja potrudila dati „nekonkretan odgovor“, dok se članovi Odbora nisu trudili dublje da uđu u tematiku i insistiraju na konkretnijim odgovorima.

Za tri sata saslušanja samo jedno pitanje se odnosilo na poreklo njene višemilionske imovine u evrima, piše Index.

Inače, prema utvrđenoj proceduri koja važi za sve kandidate, nakon saslušanja sastaju se koordinatori zastupničkih klubova koji iza zatovorenih vrata glasuju o kandidatu.

Za „zeleno svetlo“ potrebna je dvotrećinska većina koordinatora.

Ako nema dvotrećinske većine, moguća se dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa.

U tom slučaju potrebna je prosta većina članova nadležnog Odbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar