HR: Predstavnici manjina prisustvuju sednici Sabora o popisu

ZAGREB – Vladajuća HDZ popustila je pred zahtevom manjina kada je reč o Zakonu o popisu stanovništva, pa će tako na područijima na kojima su koncentrisane nacionalne manjine popisivači biti iz njihovih redova, a poslanici manjina u Saboru će za taj zakon glasati po svojoj savesti.

Predsednik Kluba poslanika HDZ, Branko Bačić, je nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije rekao da će se članovi Kluba nacionalnih manjina prisustvovati današnjem glasanju o pomenutom zakonu u parlamentu, a stav o tome kako će glasati, kako je rekao, definisaće po svom nahođenju.

„Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna i da će predstavnici nacionalnih manjina, odnosno Klub nacionalnih manjina prisustvovati današnjem glasanu i da ćemo zakon doneti s uputstvima koja će utvrditi Državni zavod za statistiku tijekom ožujka. Zavod će voditi računa da na područjima gde su koncentrisani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina“, kazao je Bečić, prenela je Hina.

Rekao je da je direktorka Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković zadužena da tokom marta pripremi sva potrebna uputstva, koja bi trebalo biti na tragu onoga što je već bilo propisano 2014. godine.

To znači da popisivači na područjima gde su nacionalne manjine treba zadovoljiti uslove, kao što su srednja stručna sprema, informatička obučenost i završen tečaj za popisivača.

Predsednici županijskih komisija vodiće računa da pripadnike nacionalnih manjina popisuju popisivači koji dolaze iz njihovih redova, ističe Bačić.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek izjavio je da će nacionalne manjine o Zakonu o popisu stanovništva glasati po sopstvenoj savesti, istakavsi da su danas dobili određene garancije da će se kroz obvezna uputstva kao podzakonskim aktom toekom marta tačno utvrditi načini popisivanja stanovništva.

„Što se tiče amandmana dobili smo garanciju da će razgovarati s Državnim zavodom za statistiku, da će kroz obvezna uputstva biti definisana pitanja koja su inače bila suština“, rekao je Bilek.

Sastanak je održan jer su manjine tražile da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštovanje manjinske kvote među popisivačima.

Na spekulacije da je cela priča o pomenutom zakonu igra između manjinaca i premijera Andreja Plenkovića zbog unutarstranačkih izbora u HDZ, Bilek je rekao da je taj zakon veoma važan da bi, kako je rekao, to bila bilo kava igra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • SRBIN

    prvo ste pobili i proterali nokoliko stotina hiljada srba i ostalog stanovnistva hrvatcke a sad vrsite popis sve to uz podrsku amerike i nemacke koji su zastitnici demokratije i prvde mislite da je to pravda srama nemate ni vi ni vasi saveznici nadamo se jedino u bog.