Hrastov očekuje pomoć veterana za plaćanje odštete

ZAGREB – Hrvatski veterani spremni su da pomognu bivšem policijskom specijalcu Mihailu Hrastovu da isplati odštetu naslednicima ubijenih i ranjenih razoružanih rezervista bivše JNA na Koranskom mostu u Karlovcu, 1991.

Hrastov je bio osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo 13 rezervista i ranjavanje dvojice razoružanih rezervista Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Domovinskom ratu, u septembru 1991. na Koranskom mostu u Karlovcu, a uslovno je pušten na slobodu nakon dve godine i 10 meseci.

Prema pravosnažnoj presudi on je dužan da porodicama ubijenih isplati gotovo 11,7 miliona kuna, a već je dobio rešenje o izvršenju za nešto više od 2.7 miliona kuna.

On je za Hinu, bez iznošenja detalja, rekao da već pregovara sa braniteljskim udruženjima, kao i da mu se javljaju pojedinci da mu pomognu.

Uz dvojicu ranjenih rezervista JNA, pravo na naknadu dobili su i naslednici ubijenih rezervista JNA, na osnovu 22 odvojena postupka koja su vođena u tom slučaju.

Oni su, precizira Hina, dobili naknadu štete od Hrvatske, a država taj iznos potražuje od pravosnažno osuđenog Hrastova.

Poslanik Hrvatskih suverenista Željko Sačić izjavio je juče u parlamentu da je „šokiran i uznemiren“ odlukom „nadležnog DORH-a“ kojom se Hrastovu određuje da u korist države uplati 2.5 miliona kuna.

„Hrastov je odrobijao dve i po godine zatvora, procesi protiv njega traju 25 godina, a na kraju njega i njegovu porodicu žele finansijski da unište u korist velikosrpskog agresora“, rekao je Sačić.

Rekao je i da se oštro protivi toj, kako je naveo, „relativizaciji i izjednačavanju žrtve i agresora“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar