Hrvatska će za 10 godina imati samo 3 miliona stanovnika?

Ukoliko se nastave postojeći trendovi izumiranja i iseljavanja stanovništva, Hrvatska bi za 10 godina mogla da padne na tri miliona stanovnika.

To je danas u Osijeku izjavio hrvatski demograf Stjepan Šterc koji tvrdi da bi „u narednih pet do 10 godina mogli da se uruše penzioni, zdravstveni i obrazovni sistemi, kao i sistem radne snage, što su temelji svake države“, prenosi Hina.

Na okruglom stolu „Buđenje ili svi u Dablin“, u organizaciji Instituta za društvena istraživanja „Ivo Pilar“ i Instituta za evropske i globalizacijske studije (IEGS), Šterc je ocenio da je stanje gore od onoga što on obično govori u javnosti, jer osim iseljavanja zabrinjavaju i stope mortaliteta.

Zbog toga, po njegovom mišljenju, „sve nadležne državne i lokalne institucije trebaju da počnu da donose strateške odluke na tom području“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

demografijahrvatska
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Srbe su protjerali,a Hrvati će sami otići.Važno je da Sloveni nestanu.Plan je do detalja i stručno odrađen i neće niko trebati pitati:“Sprehenzi dojč“.Nijesu nam Nijemci uzaludu pisali lsžnu istoriju da smo mi na Balkan došli,jer treba dokazati da mi nijesmo starosjedioci.Hrvati će se tek sjetiti da su Sloveni kad se otrijezne od vina koje su popili sa đavolom iz Vatikana,ali će biti negdje u nekoj šupi na periferiji zagađene Evrope.