Hrvatski ministar: Analizira se uvodjenje osnovnog vojnog osposobljavanja

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević izvestio je danas premijera Andreja Plenkovića o novim inicijativama koje se trenutno razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama, medju kojima je i osnovno vojno osposobljavanje i povratak vojske u neke sredine u kojima je tradicionalno bila prisutna.

„Moramo biti svesni novih bezbednosnih pretnji i rizika koji su kompleksniji nego pre, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka  koje se tiču svih gradjana“, rekao je ministar na sastanku, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Zajedno s premijerom u poseti Ministarstvu odbrane danas je bio i ministar finansija Zdravko Marić, a Krstičević ih je na sastanku obavestio o ključnim aktivnostima i planovima Ministarstva odbrane u narednom razdoblju, kao i o dosadašnjim aktivnostima na području donošenja novih strateških dokumenata, Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sistemu domovinske sigurnosti.

Krstičević je rekao da će ove godine biti doneta i važna odluka o budućnosti borbenog vazduhoplovstva koja, kako je ocenio, zahteva najširi društveni konsenzus.

Hrvatska štampa već neko vreme spekuliše o povratku obaveznog vojnog roka, ali zasad nema zvanične potvrde o tome.

Slobodna Dalmacija juče je objavila da je odluka o ponovnom uvodjenju obaveznog vojnog roka praktički već doneta i da samo treba da prodje potrebnu proceduru kako bi se počela njena primena. Navodno bi se vojni rok služio do mesec dana i to u letnjem periodu, da bi se uštedelo na grejanju i skupljoj zimskoj opremi. Vojni rok bi bio obavezan za sve mladiće, posle završene srednje škole,  a devojke bi išle ako to žele.

Služenje vojnog roka u Hrvatskoj je ukinuto 2008. godine, najviše iz finansijskih razloga, i od tada postoji samo dobrovoljno služenje koje traje 14 sedmica na poligonima Slunj i Gašinci.

Prema pisanju medija, obaveza služenja vojnog roka uvela bi se od 2019. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar