Hrvatski MIP: Poređenje s nacističkom Nemačkom zamena teza

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ocenilo je danas da je poređenje Hrvatske sa nacističkim režimom zamena teza, jer je, navode u saopštenju, upravo režim bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića, uz pomoć JNA i dela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Kako se navodi, izjave o Republici Hrvatskoj izrečene povodom obeležavanja „Oluje“ su „zlonamjerne i potpuno neutemeljene“, prenosi Hina.

Ministarstvo navodi da se u ostvarenju „srpskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birala sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid“ i dodaje da je pred Srbijom još „dug put u suočavanju s prošlošću“.

„Teza da su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba da pređe u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susede“, piše u saopštenju.

Predsednik Srbije uporedio je Hrvatsku sa nacističkom Nemačkom rekavši da je „Hitler htio svet bez Jevreja, a Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba“, podseća se.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar