Incident u Piranskom zalivu: Slovenci prete, Hrvati se ne obaziru

Na dan kada je Slovenija počela da primenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom, u Piranskom došlo je do susreta slovenačkih i hrvatskih brodova, koji se završio bez incidenta.

Tri hrvatska ribarska broda u pratnji policijskog plovila isplovila su jutros na područje Piranskog zaliva, kako bi izvukli mreže koje su u petak bacili u more i potom se vratili u matičnu luku, javlja Hina.

Na tom mestu pojavio se i patrolni brod slovenačke policije, koji se nakon upozorenja hrvatskih policajaca, odatle udaljilo.

Slovenačke vlasti su danas, kako su ranije najavile, počele sprovođenje arbitražne odluke o granici sa Hrvatskom, i ta implementacija krenula je na morskoj granici, u Piranskom zalivu. Slovenci su najavili da brodove koji pređu granicu više neće upozoravati nego – sankcionisati.

Načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac kaže, međutim, da su se nakon susreta plovila u Piranskom zalivu, „svi razišli“.

„Hrvatski ribari podigli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području, te se sa ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku“, rekao je on i dodao da tokom dana ne očekuje nikakve slične događaje, jer su „ribari u razgovoru s policijom kazali kako u subotu ne nameravaju više isplovljavati“.

Jedan od hrvatskih ribara, Ecio Kocijančić, izjavio je za regionalnu televiziju N1 da se na patrolnom brodu iz Slovenije, po prvi put, nalazio i slovenački inspektor, koji ih je posmatrao.

On kaže da nije bilo nikakvih napisanih kazni, ali da ih može očekivati, što mu se i ranije događalo.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je 29. juna da oko tri četvrtine Piranskog zaliva pripada Sloveniji i da ta zemlja dobija koridor do međunarodnih voda.

Slovenačke vlasti, kako su i najavile, počele su da sprovode arbitražnu odluku nakon isteka šestomesečnog roka za njenu pripremu i pošto je u slovenačkom parlamentu usvojen set „zakona za sprovođenje“.

Hrvatska, međutim, koja je pre saopštavanja odluke, izašla iz postupka arbitraže, i dalje ne priznaje odluku suda, za koju smatra da je postupkom slovenačkih predstavnika korumpirana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrvatskapiranski zalivslovenija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Ena

    hrvati su se malo zeznuli.Nisu Slovenci Srbi pa da im Evropa izlazi u susret, sa tim verovatno nisu racunali.Naucice oni vremenom da ni od koga vise ne mogu da prisvajaju teritorije. A nema vise ni tita da im pripaja teritorije. „Tito vrati im se, sve ti je oprosteno“

  • Dobro došli

    I Slovenci i Hrvati me u ovom sporu podsećaju na tetrebe pred parenje:spuste jedno krilo do zemlje, trče u krug i krešte. Samo dreka a od parenja – ništa!