Incidenti u Podgorici – Uhapšeni poslanici Demokratskog fronta, usvojen zakon o slobodi veroispovesti (video)

Crnogorska policija uhapsila je 22 osobe, uključujući i 18 poslanika Demokratskog fronta, nedugo pošto jsu odbačeni svi amandmani te stranke na zakon o slobodi veroispovesti. Sednica parlamenta je, posle serije incidenata i privođenja poslanika DF-a, nastavljena. Usvojen zakon o slobodi veroispovesti, prenosi RTS.

Policija je uhapsila sve poslanike Demokratskog fronta i još četiri osobe, nedugo pošto je u načelu usvojen zakon o slobodi veroispovesti i odbijeni amandmant DF-a, što je pokrenulo seriju incidenata, javljaju podgorički mediji.

Policija je u dve marice odvela poslanike ove stranke u podgorički centar bezbednosti, a poslanica tDemokratskog fronta Marina Jočić je pozvala građane Crne Gore da izađu na ulice.

Privedene su ukupno 22 osobe, uključujući 18 poslanika Demokratskog fronta.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović objavio je snimak iz policijske marice koja je poslanike te stranke prevozila u centar bezbednosti i tom prilikom naveo da je u incidentima povređen Milan Knežević.

Nedugo posla hapšenja, ispored podgoričkog centra bezbednosti okupilo se nekoliko desetina građana, uključujući i članove porodica uhapšenih poslanika, javlja podgorički radio Antena M.

”Kolegama sam izrekao meru udaljenja sa sednice. Oni ne mogu prisustvovati sednicama narednih 15 dana”, rekao je predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.

Sednica parlamenta je, posle hapšenja poslanika Demokratskog fronta, nastavljena, a svih 45 prisutnih poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force  i SDP-a izglasalo je zakon o slobodi veroispovesti.

Reagujući na glasanje u parlamentu, Demokratski front je ocenio da je zakon usvojen u ”atmosferi totalne diktature”.

”Posle kidnapovanja poslanika DF-a iz Skupštine Crne Gore, režim je u atmosferi totalne diktature, uz aplauz, usvojio sramni zakon protiv Srpske pravoslavne crkve”, objavio je Demokratski fronz na Fejsbuku.

U seriji incidenata, kako javlja Radio-televizija Crne Gore, Marina Jočić je flašom gađala poslanika SDP-a Ranka Krivokapića. Bačena je i ”naprava nalik petardi”, a policija pokušava da utvrdi o kakvoj je napravi tačno reč, javlja RTCG.

Nešto ranije, poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da sednica neće biti održana ”dok se policija ne obračuna” sa poslanicima njegove stranke.

”Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo poslanici. Ovo nije vaš dom. Sednica se neće nastaviti dok se obezbeđenje ne obračuna sa DF”, rekao je Mandić.

”Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo”, rekao je Mandić.

Privođenju poslanika Demokratskog fronta prethodio je vreo dan u Crnoj Gori, pošto su protivnici donošenja zakona o slobodi veroispovesti blokirali puteve i postavili barikade u Podgorici.

Televizija Crne Gore javila je i da je zbog blokade piteva na nekoliko mesta u toj državi bilo uhapšenih, uključujući i sveštenika SPC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

incidentiPodgoricaveroispovest
Komentari (0)
Dodaj komentar