Incko: RS izabrala pogrešan put, referendum bezvredan

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas, povodom referenduma u Republici Srpskoj, da je rukovodstvo RS izabralo „kršenje vladavine prava i vođenje građana tog entiteta u izolaciju“.

Incko je rekao da je ohrabren činjenicom što je referendum prošao bez incidenta, ali je istakao da je razočaran što se rukovodstvo RS opredelilo da „krši vladavinu prava i vodi RS i njene građane dalje od reformi, a prema izolaciji“, navodi se u saopštenju visokog predstavnika, preneo je Klix.ba.

Incko tvrdi da referendum o Danu RS nema zakonske osnove jer se njime direktno krši odluka Ustavnog suda BiH i da stoga predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegove odluke, ustavni okvir zemlje i vladavine prava u BiH.

On je, takođe, pozvao „političke aktere na svim stranama da se uzdrže od agresivne retorike i retorike koja vodi daljim podelama i da se posvete procesu pridruživanja“.

Vlasti RS, smatra Incko, moraju da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine što je pre moguće, tako što će uskladiti Zakon o praznicima RS sa odlukom Ustavnog suda.

Klix.ba navodi da će Incko imati konsultacije sa širom međunarodnom zajednicom o koracima koji slede i da će o ovom pitanju izvestiti i Savet bezbednosti UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

referendumRepublika SrpskaValentin Incko
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radovic

    Sta kazati.Austrijanac nebi tu ni bio da nije spreman da do kraja lomi kicmu Srpskom narodu.Nema tu zajednickog zivota.Nesto sto je dozvoljeno cijelom svijetu nama se osporava.Poslije svega i onima koji su bili najuporniji da prave nekakav zajednicki suzivot je sada jasno da nema od toga nista.Sad treba da se Srbi progone zato sto hoce da slave nekakve svoje praznike, ne obavezujuci druga dva naroda da to cine.Ako nista drugo referendum nam je trebao da se svi uvjerimo sta mi Srbi tu u toj nazovimo je drzavom njima znacimo.Incko je tu kao poglavica.(Cesar rece“Tamo mi je zemlja kotarica, neka u njoj bude poglavica.Neka stavlja po ceifu vladu,nek ubija Slovenima nadu,neka ljubi Slovenkinje seje, neka siri Germanske ideje…..).Istinu kaza Zerajic, soko sivi.Ko ce zivjet neka mre,ko ce mrijet neka zivi.Razlaz i samo razlaz je jedino rjesenje.Nema tu nama zivota ni opstanka.Proci ce ponovo godine i godine,mladi ljudi od progresa ce se razbjezati,a onda ce biti jos gore,i nista se tu zdravo i normalno nece dogoditi. Ugledne i sposobne Srbe ce na sve nacine probati da zamijene sa talogom iz naseg naroda kako bi nas obezglavili i obespravili sto konstantno cine i to ocigledno,bez imalo respekta i ostrucavanja.