Ipak se okreće: Rojters o Tompsonu – Pevač koji veliča paradržavu

Vesti o Marku Perkoviću Tompsonu odavno su prešle granice Hrvatske i regiona. Vodeće svetske diplomate traže da se odgodi njegov koncert u Bosni i Hercegovini kako njegov nastup i pesme, uvredljive za Srbe i muslimane, ne bi doveli do dodatnih razilaženja u ionako podeljenoj zemlji, piše “Rojters”.

“Rojters” podseća kako je Tompson, čiji koncerti se otkazuju širom Evrope, pozvan u Bosnu kako bi održao koncert u čast hrvatskih optuženika u Hagu.

Koncert pod naslovom „Veliki skup podrške hrvatskim osuđenicima u Hagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a“ trebalo bi da se održi 8. juna u zapadnom delu Mostara. U gradu koji je nakon raspada Jugoslavije podeljen na istočni i zapadni deo, između Hrvata katolika i muslimana Bošnjaka, koji su se u ratu borili jedni protiv drugih, ovaj koncert smatra se događajem visokog rizika, podseća “Rojters”.

„Ne treba preduzimati nikakve poteze, ni u Mostaru niti drugde, koji za posledicu imaju produbljivanje podela i podizanje napetosti“ stoji u izjavi Veća za sprovođenje mira u BiH.

Nekoliko bošnjačkih stranaka takođe je pozvalo na zabranu koncerta. Najavili su i protest u centru Mostara, ali gradonačelnik Ljubo Bešlić iz vladajućeg HDZ-a rekao je da to neće dopustiti.

Diplomate koji su se okupili u Sarajevu smatraju kako lideri bosanskih Hrvata koji sponzorišu Tompsonov koncert u Mostaru, na ovaj način omalovažavaju evropske vrednosti i želju BiH da se pridruži evropskoj zajednici zemalja. Među zemljama koje nagledaju sprovođenje mira u BiH su SAD, Rusija, Nemačka, Francuska, Britanija, itd., podseća “Rojters”.

Sud u Hagu najavio je kako će punosnažne presude u predmetu „Prlić i drugi“ doneti najkasnije do novembra ove godine.

Ovo Veće pozvalo je sve institucije i organizacije „da se suzdrže od događaja, radnji i retorike kojima se veličaju osuđeni ratni zločinci, vrši revizija istorijskih događaja i upotrebljavaju provokativne simbole“.

Tompsonove pjsme veličaju ratnu paradržavu bosanskih Hrvata, Herceg-Bosnu, i pozivaju na ubistva četnika što je, objašnjava “Rojters”, pogrdni naziv za Srbe koji se koristio tokom rata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rojtersTompson
Komentari (0)
Dodaj komentar