Istražni zatvor odredjen samo Ivici Todoriću, ali on i dalje nedostupan

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je večeras istražni zatvor osnivaču Agrokora Ivici Todoriću, dok je ostalim osumnjičenima u slučaju Agrokor omogućio odbranu sa slobode, izjavili su novinarima advokati osumnjičenih.

Ivica Todorić zasad nije dostupan hrvatskom pravosuđu, pa bi protiv njega mogla da bude raspisana poternica. U Hrvatskoj nisu ni njegovi sinovi, Ante i Ivan, koji su takođe osumnjičeni, ali istražni sudija za  njih nije odobrio pritvor.

Todorićevi advokati su u nekoliko navrata izjavili novinarima da on nije u bekstvu i da će biti dostupan hrvatskim institucijama. Portal 24 sata objavio je da bi Todorić navodno sutra mogao da se vrati u zemlju.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu zatražilo je danas od istražnog sudije da odredi istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor. Određivanje pritvora zatraženo je pošto je proteklih dana ispitano i zadržno u pritvoru njih 12. Očekuje se da će posle odluke istražnog sudije svih 12 uhapšenih večeras biti pušteno na slobodu.

U saopštenju za javnost tužilaštvo je preciziralo da se određivanje istražnog zatvora tražilo zbog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticanjem na svedoke, veštake i učesnike postupka.

Svi su osumnjičeni za više krivičnih dela protiv privrede i za falsifikovanje, odnosno da su počinili krivična dela zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Akcija u slučaju Agrokor počela je u ponedeljak rano ujutro ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciji porodice Todorić. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora pre nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i uhapšeni uglavnom bivši članovi upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Baker Tilly koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je u ponedeljak putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.
Advokati njegovih sinova nekoliko puta su izjavi novinarima rekli da će oni uskoro biti dostupni hrvatskim istražiteljima, odnosno da će se vratiti u Hrvatsku.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti. Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d. d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar