Iz UN traže od vlasti RS da odustanu od ponovne kriminalizacije klevete

Specijalni izvestioci za prava na slobodu mišljenja izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja Ujedinjenih nacija (UN) uputili su pismo vlastima Republike Srpske zahtevajući povlačenje nacrta zakona kojim se kleveta ponovo tretira kao krivično delo.

Uz zahtev da vlasti RS odustanu od vraćanja klevete u sistem krivičnog prava, oni su precizno objasnili zbog čeka takav potez nije u skladu sa najboljim praksama i važećim medjunarodnima preporukama.

U pismu se, izmedju ostalog, ističe da kriminalizacija klevete može imati negativan učinak na situaciju sa ljudskim pravima u zemlji, naročito na slobodan i inkluzivni politički diskurs, na pravo na traženje, dobijanje i širenje informacija, kao i na slobodu štampe.

„Usvajanje ovih izmena i dopuna predstavljalo bi veliki nazadak u pravnom okviru za zaštitu slobode izražavanja u BiH. Takodje, predloženi amandmani bili bi u suprotnosti sa globalnim trendom dekriminalizacije klevete, što uključuje i evropski region, gde je nekoliko država članica EU i država sa kandidatskim statusom za EU ukinulo krivičnu klevetu ili su poduzele korake ka njenom ukidanju“, stoji u pismu.

Vlastima u RS potom je ukazano na sva sporna pitanja u odredbama tog zakona, kako na one koji se odnose na klevetu, tako i one koje se odnose na „povredu ugleda i časti“.

„Propise o kleveti nikada ne treba koristiti da bi se sprečilo kritikovanje javnih ličnosti“, navodi se u pismu i ističe da „krivično pravo treba koristiti samo u veoma izuzetnim i najgorim okolnostima podsticanja na nasilje, mržnju ili diskriminaciju“.

Propisi o kleveti, naglašava se, predstavljaju nasledje kolonijalne prošlosti i za njih nema mesta u modernim demokratskim društvima.

Još se upozorava da su predvidjene novčane kazne za klevetu i povredu ugleda i časti, koje se kreću i do 50.964 dolara, nisu samo nesrazmerno visoke, već i da postoji rizik proizvoljne primene ove odredbe na širok krug osoba.

„Nametanje zatvorskih kazni na osnovu nacrta izmena i dopuna člana 340. (zakona) omogućuje služenje zatvorske kazne do dve godine. S tim u vezi, želimo da ponovimo konstataciju Komiteta za ljudska prava kojom se naglašava da zatvorska kazna nikad ne može biti odgovarajuća kazna za klevetu“, ističe se, izmedju ostalog, u pismu upućenom vlastima RS iz UN-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar