Izbeglice provele noć na otvorenom

Oko 2.000 izbeglica provelo je prošlu noć na otvorenom, po lošem vremenu, u Tovarniku, gde čekaju prevoz do hrvatsko-mađarske granice odakle žele da nastave put dalje prema zemljama zapadne Evrope, a njih oko 700 čeka ulaz u šengenski prostor na ničijoj zemlji između Hrvatske i Slovenije.

U Tovarniku, gde je najviše izbeglica koje u Hrvatsku i dalje stižu iz Srbije, prošle noći padala je kiša, a autobusi su dolazili do 3.00, prenela je Hrvatska televizija.

Prema Mađarskoj je otišlo 30 autobusa s 1.500 ljudi, a oko 2.00 stigao je i voz do poslednje železničke stanice u Hrvatskoj – Botova. Izbeglice su se, uprkos kiši, peške uputili ilegalnim prelazom prema Mađarskoj.

Prema poslednjim procenama, u poslednja dva dana tim prelazom je prešlo oko 5.000 izbeglica.

Izbeglice će i danas organizovano prevoziti prema Mađarskoj.

Oko 700 izbeglica i danas pre podne čeka ulaz u šengenski prostor na ničijoj zemlji između Hrvatske i Slovenije. Sinoć ih je oko 200 pušteno u Sloveniju, a prema navodima hrvatskih medija, uglavnom žene i deca koji su prevezeni u prihvatne centre.

Slovenačka policija saopštila je jutros da je više od 2.000 izbeglica i migranata do sada iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro hiljadu u poslednja 24 časa.

Prema poslednjim podacima hrvatskog MUP-a, u Hrvatsku je do subote u 13.00 ušlo oko 21.000 izbeglica, ali je veliki broj izašao iz zemlje preko Mađarske i Slovenije.

Vlada Hrvatske je u petak počela da primenjuje takozvani plan B, odnosno da organizovano prevozi izbeglice koje iz Srbije neprekidno stižu u Hrvatsku na hrvatsko-mađarsku granicu.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u subotu u Belom Manastiru da nije bilo nikakvog dogovora s Mađarskom o prihvatu izbeglica iz Hrvatske.

„Naterali smo ih da prime izbeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje“, rekao je premijer čija je odluka o propuštanju izbeglica bez registracije naišla na kritike iz Mađarske i Slovenije.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poslednjih dana je nekoliko puta pozvala na angažman vojske, ali je premijer odbacio tu ideju, posebno onu o raspoređivanju vojske uz granicu, što zagovara opozicija. 

Hrvatski Jutarnji list objavio je danas na portalu da je Mađarska uz granicu sa Hrvatskom poslala vojsku, a konvoj tenkova i oklopnih navodno je viđen na putu kod Velike Kaniže (Nađkaniža), mađarskom gradu kod granice s Hrvatskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar