Izborna komisija: Rumen Radev pobednik predsedničkih izbora u Bugarskoj

Na predsedničkim izborima u Bugarskoj pobedio je kandidat koga podržavaju socijalisti Rumen Radev sa 59,35 odsto glasova, objavila je danas zvanične rezultate izborna komisija.

Kandidatkinja premijera Bojka Borisova i njegove konzervativne Gerb partije Cecka Cačeva osvojila je 36,17 odsto glasova, saopštila je komisija na osnovu prebrojanih 99,33 odsto glasova.

Izveštaji sa glasačkih mesta biće ponovo pregledani pre objave zvaničnih rezultata u sredu. Novi predsednik preuzeće dužnost 22. januara iduće odine.

Radev, bivši pilot i komandant vazduhoplovnih snaga, izjavio je sinoć da je za dobar dijalog sa predsednicima SAD i Rusije. On je takodje obećao da će raditi za ukidanje evropskih sankcija Rusiji.

Premijer Borisov je već sinoć najavio ostavku svoje vlade na polovini mandata, i rekao da će ostavku podneti parlamentu danas ili sutra.

U Bugarskoj koja je parlamentarna republika predsednik ima protokolarne funkcije i predstavlja moralni autoritet.

Njegov izbor ne dovodi automatski do ostavke vlade, medjutim Borisov koji je vodio manjinsku vladu uz podršku nacionalista, izjavio je da rezultat predsedničkih izbora ukazuje na nedostatak podrške glasača za njega.

Kandidatura generala Radeva koji je nov u politici, privukla je podršku birača različitih političkih opredeljenja. Prema anketama 35 odsto glasača Reformskog bloka koji učestvuje u vladi Borisova i 60 odsto nacionalista koji mu pružaju parlamentarnu podršku glasalo je za Radeva.

Kao i premijerova partija Gerb i socijalisti su juče izjavili da neće pokušati da formiraju vladu u ovom sastavu parlamenta.

Posle konsultacija odlazeći predsednik Rosen Plevnelijev treba da imenuje prelaznu vladu. Novi predsednik će raspustiti parlament i odrediti datum prevremenih izbora, najranije u martu 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar