Izetbegović: BiH ima pravo na more, obavestićemo EK

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović saopštio je, povodom današnjeg potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkog mosta između „Hrvatskih cesta“ i kineskog konzorcijuma „Ćina Road and Bridge Corporation“, da BiH ima pravo na more i da će Sarajevo o potezu Hrvatske obavestiti Evropsku komisiju.

„Predsedništvo Bosne i Hercegovine je 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne reši otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora“, navodi se u saopštenju iz Izetbegovićevog kabineta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milan Lekić

    BiH ima starije pravo na more (Neum i zaleđe) još od Karlovačkog (1699.) i Požarevačkog mira (1718.). Današnja Hrvatska je to pravo stekla, pred sam Veliki rat, posebnom uredbom kralja Aleksandra. Srpski kralj je ucenjen od Vatikana lažnim obećanjem da će sprečiti predstojeći genocid pravoslavnih Srba-Dalmata – pripajanjem dela Zetske (Dubrovnik sa dubrovačkim primorjem, Pelješac, Mljet) i cijele Dalmatinske banovine, pravoj Hrvatskoj (Križevci, Virovitica, Čakovec). Treba podsetiti današnju Bih i Hrvatsku da najstarije pravo na čitav istočni Adriatik (osim zadarskog strategiona-kontada) imaju Srbi. Vlasnički list jeste zlatopečatna Hilandarska povelja cara Aleksija III iz 1198. „carskom manastiru“. Teritorija na kojoj će se graditi Pelješki most pripada srpskom manastiru. Povelja je Turcima i dubrovačkim poklisarima 1718. omogućila da zadrže župu Žabu-Neum sa zaleđem i mjestima „Viden, Bjeličište (danas Bjeli vir) Gornji i Donji Vranić do Gradca“ – kako je napisano i u povelji Stefana Prvovenčanog.