Izetbegović napustio sednicu, najveća kriza od Dejtona

Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić izjavio je danas da je bošnjački član tog tela Bakir Izetbegović napustio sednicu Predsedništva, čime je najviši organ vlasti uveo u blokadu, a Bosnu i Hercegovinu u najozbiljniju krizu od Dejtona.

„Ušli smo u vrlo ozbiljnu krizu, najozbiljniju posle Dejtona i vrhunac vaninstitucionalnog delovanja“, ocenio je Ivanić u razgovoru sa novinarima.

On je rekao da sve ovo što se danas odigralo u Sarajevu nema veze sa tužbom BiH protiv Srbije, već sa načinom odlučivanja u BiH.

„Tužba me ne zanima, jer sam uveren da ona nije legitimna. Zanimaju me načini odlučivanja, paralelizmi i vaninstitucionalno delovanje i to je stvar o kojoj sam hteo da na Predsendištvu razgovaramo“, rekao je i istakao da ni na koji način ne pokušava da brani Srbiju.

On je rekao da je Izetbegović napustio sednicu Predsedništva, jer nije želeo da glasa po jedinoj tački dnevnog reda – zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Izetbegović je, kazao je Ivanić, napuštanjem sednice želeo da pokaže da ona nije održana, ali se to nije tako dogodilo.

„Sednica je održana, ona je prekinuta, a to znači da odluka o reviziji presude nije donesena“, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Objasnio je da je sednicu najpre napustio Izetbegović, a potom i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović.

Istakao je da je ovo bio poslednji ili jedan od poslednjih pokušaja da se odlučivanje po ovom pitanju vrati u institucije BiH.

Objasnio je i da je dnevni red sednice sa sobom nosio i određeni rizik, jer se, kako je rekao, moglo dogoditi da on, koji je protiv zahteva za reviziju presude, bude preglasan.

Da je bilo glasanja, Ivanovićeva je procena da bi Izetbegović bio „za“, on bi bio „protiv“, a Čović bi bio „uzdržan.

Ponovio je da smatra da bivši agent Sakib Softić nema ovlašćenje da podnosi zahtev za reviziju presude bez stava državnih organa, što može imati duboke implikacije u BiH i regionu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Ivanić je rekao da je nerealno očekivati da se politički predstavnici u BiH ubuduće ponašaju kao da se danas ništa nije dogodilo.

Ipak, smatra da na sve treba gledati „hladne glave“, te dodao da su suštinska pitanja dugoročna stabilnost i da zato svi akteri moraju razmisliti o posledicama.

„Mi nismo napravili blokadu. Ja nisam napravio blokadu. Šta je moja greška?“, zapitao je Ivanić i upozorio da su implikacije današnje sednice vrlo ozbiljno zato što je u pitanju najozbiljnije državno telo.

Prema njegovim rečima, odluka o zahtevu za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije doneta je bez stava države.

„Sednica je održana, odluka nije doneta zato što je Izetbegović blokirao njeno održavanje“, rekao je.

Od srpskih predstavnika u državnim institucijama BiH, Ivanić je rekao da očekuje da donose razumne odluke, sa jasno izraženim političkim stavovima.

„Moramo pokazati da odluke u BiH ne mogu biti donošene voljom samo jednog naroda“, zaključio je Ivanić.

Ukazao je da je veliko pitanje kada će Predsedništvo ponovo moći da se sastane i da li će i na koji način moći da donosi odluke.

Što je do njega, kaže, učiniće sve da taj sistem funkcioniše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bakir IzetbegovićDejton
Komentari (0)
Dodaj komentar