Izetbegović: Porukom sam čestitao Vučiću pobedu, Dejton je ludačka košulja

 Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je porukom čestitao izbornu pobedu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći da će posle izbora u Srbiji „biti manje Vulina“ u Bosni i Hercegovini.

„(Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar) Vulin nam tu šeta po BiH, širi srpski svet. Mislim da će toga biti manje posle izbora u Srbiji. Mislim da će biti manje podrške Rusiji“, rekao je Izetbegović za regionalnu N1 televiziju.

Komentarišući negativne izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o BiH, on je ocenio da je „Hrvatska prijatelj BiH, uprkos izletima koje Milanović pravi“.

„Nije to Hrvatska. I u vreme najgorih sukoba Armije BiH i HVO, barem pola Hrvatske je bilo protiv toga i treba raditi na tome da pozitivni deo Hrvatske bude još snažnije izražen u saradnji s BiH“, ocenio je lider SDA.

Govoreći o izjavi specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar) da se o gradjanskom konceptu BiH može razgovarati tek nakon što ova zemlja udje u EU, Izetbegović je rekao da ne misli da su to stavovi SAD, već da je reč o „disonantnoj izjavi“.

„Mi znamo američku politiku. Ona je kao buldožer – vodi polako stvari u pravom smeru, s povremenim usporavanjima. Ali to je politika koja stoji iza BiH“, ocenio je lider SDA.

Prema njegovim rečima, Eskobar pokušava „vruć krompir pokušava prebaciti u krilo političara BiH i sve ih izjednači“, ističući kako „njegove izjave nemaju osnova“.

„Dejtonski mirovni sporazum je ludjačka košulja na rukama patritotski i proevropski orijentisane većine. Sputava glavnu snagu u BiH. 58 posto ruku je probosanskih stranaka, tradicionalno bošnjačkih, koje su za stabilnost, mir, protiv kriza, za evropski i NATO put. I tih 58 posto Dejton gura u jednu trećinu. Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i (srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu) Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi“, ocenio je Izetbegović.

Dodik, kako je ocenio, radi na tome da se to u realnom životu RS pretvori u srpski entitet, a da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje decenijama.

Dodao je da je Dejtonski sporazum „dao u šake jednoj grupi okupljenoj oko Hrvatskog narodnog sabora u BiH (HNS), koja ima 150.000 glasova, da bude jednaka kao grupacija koja ima pet-šest puta više glasova“.

„Sve je to Dejton. Eskobar nije u pravu kada kaže da nije problem Dejton, jeste problem“, rekao je Izetbegović.

Ističući da ne želi praviti neprijatelje od Vašingtona i Brisela, Izetbegović je naveo da je „na ivici kada razgovara sa njima i da zna biti neugodan“.

On je, govoreći o eventualnim sankcijama Dodiku, kazao da će ih „biti“ i da će se stvari nakon toga „normalizovati“.

Upitan da gradjani RS treba da trpe zbog Dodika, lider SDA je odgovorio da „ne zna da li će se ići dotle ili će sankcije biti preciznije, da se odnose na Dodika i krug oko njega“.

„Ali nisu samo lideri krivi. Krivi su oni koji ih uporno izglasavaju i podržavaju. Možda ako pogode sankcije entitet i zaustave razvoj, onda će razmisliti zašto to rade i zašto ga podržavaju“, naveo je Izetbegović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar