Izetbegović potvrdio: BiH pokreće reviziju presude protiv Srbije

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović saopštio je danas da će u ime države podneti zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali nije obelodanio nove argumente na kojima će se taj zahtev zasnivati.

Nakon dvosatnog savetovanja novinarima je rečeno da su na tom skupu jednoglasno usvojena dva zaključka – da užesnici podržavaju stav agenta da su se stekli uslovi za reviziju presude i da je smisao revizije u “utvrđivanju istine o ulozi tadašnjeg režima Republike Srbije u sudski dokazanom zločinu genocida nad Bošnjacima. Revizija je izraz obaveze prema žrtvama genocida”.

Izetbegović je rekao da je opšti stav učesnika današnjeg skupa da BiH treba da pokrene reviziju presude.

Ova odluka, međutim, otvara mnoga pitanja a to je da li Izetbegović u ime BiH može da podnosi takav zahtev s obzirom na to preostala dva člana tog tela, srpski Mladen Ivanić I hrvatski Dragan Čović, takvu odluku ne podržavaju.

Izetbegović je sa svojim saradnicima ovakvu odluku doneo pre prethodnog razmatranja tog pitanja na sednici Predsedništva.

Ivanić je ranije upozorio da će to biti kršenje Ustava BiH, te da Izetbegović nije država.

Izetbegović tvrdi da profesor Sakib Softić ima njegovu bezrezervnu podršku da podnese reviziju za presudu u Hagu.

“Predsedništvo BiH je odlukom od 4. oktobra prošle godine imenovalo Sakiba Softića i dalo mu punomoć da zastupa BiH pred sudom u Hagu. Softić je uložio višegodišnje napore u prikupljanju činjenica. Aplikaciju BiH za reviziju presude činili su vrhunski pravni stručnjaci na kakvim bi nam pozavidele i veće zemlje”, rekao je Izetbegović, koji je I lider SDA.

Priznao je da očekuje da će ova odluka izazvati krizu u BiH.

“ Biće krize, ali ne onakve kakvom nam se preti. Jer, teške krize, pobune, dešavaju se kada države narodu pokušavaju oduzeti neko vitalno pravo. Oni koji nas plaše krizama, pokušavaju nam oduzeti pravo koje nam pripada, a to je pravo za traganje istinom. Revizija presude nosi evidentan rizik sa sobom, ali odustajanje od pokušavaja da se ustanovi istina i da se trguje s genocidom nanijela bi štetu žrtvama i narodu koji predstavljamo”, kazao je Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bakir IzetbegovićBiHsrbijatuzba
Komentari (0)
Dodaj komentar