Izetbegović produkuje krizu u BiH i regionu

Predstavnici vlasti i opozicije u Republici Srpskoj žestoko su danas reagovali na najavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SDA BiH Bakira Izetbegovića da će protiv Srbije biti podnet zahtev za reviziju tužbe za genocid, uz poruku da je reč o svesnom produkovanju krize.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je tim povodom da je jasno da to nije tužba nijednog naroda, nego tužba jedne političke partije u BiH protiv druge države.

„Ovim načinom član Predsedništva BiH, takođe, ruši i ustav i zakon BiH, jer je jasno da revizije državnog spora ne može biti bez odluke Predsedništva BiH. Takođe je jasno da Predsedištvo BiH nema jedinstven stav o tome, ili tačnije dva člana Predsedništva su protiv revizije zbog čega nema pravnog osnova za ponovno pokretanje postupka“, rekao je Čubrilović.

Kao potpuno zabrinjavajuću Čubrilović je naveo Izetbegovićevu izjavu da će zbog ovoga BiH biti suočena sa najvećom postdejtonskom ili poslieratnom krizom.

To, prema njegovim rečima, znači da je Izetbegović ovim potezom svesno odlučio da produkuje krizu ne samo u BiH nego i u regionu što nikako nije dobro i što nas udaljava od izgradnje društva i evropskog puta i vraća gotovo 25 godina unazad.

Čubrilović je istakao i da ta izjava „podseća na jednu davnu izjavu njegovog oca da će žrtvovati mir za državu“.

Predsedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocenio je da je Izetbegović provodeći svoju politiku omalovažanja interesa Republike Srpske imao sagovornike u takozvanom Savezu za promene i očigledno je da, kada su se otvarala politička pitanja na koalicionim sastancima tog saveza i političkih struktura iz Federacije BiH, Izetbegović nije uočavao nikakav otpor predstavnika takozvanog Saveza za promjene“.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenio je da Izetbegović sinhronizovano deluje sa Tužilaštvom BiH i mnogim institucijama na nivou BiH i da se osetio jakim isključivo zbog lojalnosti Saveza za promjene u Sarajevu, koji mu „svojim nereagovanjem daje snagu i „potpiruje velikobosansku“ politiku“.

„Dok god oni ne reaguju kako treba na vreme, dok god se usaglašavju čiju će stolicu čuvati, a ne primećuju da Izetbegović postaje njihov vladar koji će da ih uništi, Izetbegović se oseća jakim. Izvor te njegove energije je u srpskom korpusu, pre svega u Savezu za promjene“, rekao je Stevandić, preneli su banjalučki mediji.

„Iste sekunde kada je Izetbegović najavio reviziju tužbe, bilo je potrebno da se sastanu predsednici svih srpskih partija, zajedno odu kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića i da im kažu da neće dozvoliti da nijedna institucija BiH funkcioniše na štetu Srba, kao ni na štetu bilo kog naroda“, istakao je Stevandić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić ranije je novinarima rekao da bi revizija tužbe protiv Srbije vratiloastvari na početak, te da ne bilo u duhu izjava koje su se čule nakon susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministara u vladi Srbije sa predstavnicima Saveta ministara BiH.

„Govori se o gradnji autoputeva, mostova, a ta bi tužba samo ugrozila sve to, mi nemamo ni agenta pri Haškom tribunalu, njemu ističe mandat. Ja sam već pisao Haškom tribunalu u vezi sa tim“, rekao je tada Ivanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo smatra da Izetbegović još nije svestan posledica koje može izazvati eventualna revizija tužbe BiH protiv Srbije i da će takvim potezom „postati grobar BiH“.

„To su stvari koje BiH vode unazad… To je inat politika koja ne može doneti dobroga ovim prostorima“, rekao je Brčkalo.

Brčkalo je istakao da Izetbegovićeva najava revizije tužbe BiH protiv Srbije treba da odvuče pažnju sa životnih problema, te da pokazuje da u BiH još postoje tri istine, srpska, hrvatska i bošnjačka.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da Izetbegović najavljivanjem revizije tužbe BiH protiv Srbije uporno želi da drži tenziju između Srba i Bošnjaka i time prikrije neke stvari koje on i njegova stranka nisu uradili ni na nivou FBiH ni na nivou zajedničkih institucija BiH.

„Ogromni su problemi i u funkcionisanju vlasti na nivou FBiH, a isto tako na nivou zajedničkih institucija BiH. Prema tome, mislim da je ovo prebacivanje težišta i zamajavanje javnosti i bacanje prašine u oči da se prikriju životni problemi koje građani očekuju da se rešavaju“, rekao je Višković.

On smatra da je krajnje vreme i da se inicijativama koje Izetbegović pokreće pozabave međunarodna zajednica, evropski i predstavnici ambasada, ako imaju iskrene namere za ove prostore, kako to navode.

Pokretanjem revizije tužbe za genocid protiv Srbije Izetbegović otvara jednu vrstu „hladnog rata“ u institucijama BiH, a SDS će se nakon razgovora sa koalicionim partnerima opredeliti kako će postupiti, rekao je Vukota Govedarica, predsednik SDS-a.

On je istakao da je međunarodna zajednica svesna da ovim potezom Izetbegović izaziva novu krizu u BiH i regionu, te da, kako je rekao, dobro zna šta to znači.

Eventualno pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije u Hagu doživeće potpuni neuspeh, a ako se i dogodi, dovešće do ozbiljnih poremećaja u sveukupnim odnosima država u regionu, upozorio je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić.

„Ta inicijativa će doživeti fijasko jer nema nijedne nove činjenice u tom slučaju, a ni sam agent više ne postoji u legalnom smislu jer u Predsedništvu BiH nema pune saglasnosti o njegovom imenovanju“, rekao je Bojić.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izrazio je sumnju u mogućnost revizije tužbe BiH protiv Srbije, istakavši da je teško zamislivo da bi mogla biti pronađena nova bitna činjenica koja bi ukazala na to da je Srbija povezana sa delom genocida.

Povodom Izetbegovićeve najave, Varadi je rekao da je taj sud ograničio svoju nadležnost na genocid i da nadležnosti u pogledu agresije ne postoji.

On je naveo da je za ponovno pokretanje postupka, koji je okončan pre 10 godina, potrebna bitna nova činjenica, koja bi ukazala na to da je Srbija povezana sa delom genocida.

Prema njegovim riječima, ta činjenica treba da se predoči sudu u roku od šest meseci od kada je država saznala za nju, odnosno od vremena kada je jedno savesno lice moglo da zna za tu činjenicu.

Istoričar Predrag Lozo rekao je da najavljena revizija tužbe BiH protiv Srbije za genocid ukazuje da je na delu radikalizacija odnosa u BiH, te pisanje zloupotrebljene političke istorije od bošnjačkih predstavnika u BiH.

„Optužba za genocid, ma koliko ona bila utemeljena na neistinitim činjenicama, jedna je od najozbiljnijih optužbi u međunarodnom pravnom poretku i usmerena je, ne samo protiv Srbije, nego svih pripadnika srpskog naroda na ovom prostoru“, upozorio je Lozo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Izetbegovićkrizaregion
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Koloseum

    Ovim Balija Ismetbegović ne može ništa da postigne niti išta da uradi osim toga da; SRBI jednoglasno donesu odluku o izlasku iz BiH zajednice.Odmah raspisati referendum..Ovo nije iz njegove glave već onih koji su i doveli do raspada Jugoslavije a time izazvali rat u kojem samo osuđuju nevaljale SRBE..Drugi su sve žrtve a Srbi na stub srama.To je politika EU koja ništa ne radi na sprečavanju izazivanja ponovnih sukoba svrstavajući se uvjek na stranu onih koji retorički ili bilo na koji način izražavaju svoju mržnju prema svemu šta nosi predznak Srbija ili Srbi..Mi u takvu EU ne treba ni da pokušavamo da ulazimo jer i onako nas neće primiti u nju pa i da se KOSOVO prizna kao država..Svim srestvima i nezavisnom politikom okrenuti se ka Rusima..Dopustiti dvije baze da se urade u SRBIJi za bolji život stabilnost i nepromišljenost onih da nešto vojno pokušaju protiv Srbije i srpskog Naroda!!EU sve čini da Srbe dovede na marginama ,poslušnosti i savijanjem kičme..Ko im se ne povinuje slede razne njihove takozvane „igranke““SRBI urazumi te se.Ujedinite se jer je u cilju opstanka Srpskog intetiteta!!

  • mesa-m

    SRBI I NJIHOVE PRETNJE

  • Balkan

    Gospodin Izetbegovic samo sprovodi ono sto mu je tata u amanet ostavio prema tome ovakvo postupanje nije iznenadjenje. Bilo je samo pitanje vremena kada ce da izadje na dnevno svetlo. Tu ni narod ni drzava Bosna i Hercegovina se nista ne pitaju, pitaju se neki drugi po gotovo oni koji podrzavaju ovu politiku svojim novcem.