Izetbegović: Puna podrška BIH agentu da obnovi tužbu za genocid protiv Srbije

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da će dati punu podršku agentu BiH pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu Sakibu Softiću u pokretanju postupka revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocide.

On je rekao da Softić treba da nadje nove dokaze ili predoči Sudu kompilaciju novih dokaza i da se izjasni u vezi sa obnavljanjem tužbe protiv Srbije, preneli su danas sarajevski mediji.

Izetbegović, koji je lider Stranke demokratske akcije, kazao je da je Softić dobio ekspertsku, finansijsku, političku, moralnu i svaku drugu podršku.

On je naveo i da bi Softić trebalo, posle svega, da odgovori da li smatra da u tom pogledu postoji kredibilna pozicija i da se može krenuti u reviziju s dobrim šansama da ona bude prihvaćena.

Izetbegović je istakao da nema plana „B“ kada se radi o reviziji postupka pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije za genocide, odnosno da postoji rok od deset godina u kojem se mora predložiti revizija.

On je naveo i da tu „niko ne bi trebao da se ljuti niti da se posebno politički angažuje“.

„Mi samo tražimo pravdu u odnosu na ono što je (Slobodan) Miloševićev režim uradio pre dvadeset i nešto godina“, naglasio je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, radi o striktno pravnom pitanju u što se ne bi trebali involvirati političari, te da to pitanje ne bi trebalo imati druge negativne implikacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar