Izlazne ankete: HDZ uverljivo vodi, SDP podbacio

Relativni pobednik parlamentranih izbora u Hrvatskoj je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja, po prvim izlaznim anketama, osvaja 61 mandat, pokazuju ankete objavljene po zatvaranju birališta u 19.00.

Veliko iznenadjenje je slabiji rezultata od očekivanog opozicione koalicije levog centra Restart na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koja osvaja 44 mandata.

Predizborne ankete predvidjale su izjednačeni rezultat, a neke čak i pobedu SDP.

Prema izlaznim anketama, treća snaga je desničarski Domovinski pokret pevača Miroslava Škore sa 16 mandata.

U Sabor ulaze još i desni Most s osam mandata, a isto toliko osvaja i levo-zelena koalicija Možemo.

Izborni prag je prešla i koalicija stranaka levog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus i u budućem Saboru će imati tri mandata, pokazuju izlazne ankete koje su po zatvaranju birališta u 19 časova objavile nacionalne televizije.

Izlaznim anketama nisu obuhvaćeni glasovi dijaspore koja je birala svoja tri poslanika u posebnoj 11. izbornoj jedinici.

Državna izborna komisija počeće od 21 sat da objavljuje prve rezultate, ali na malom uzorku, a posle 23 sata očekuju se pouzdaniji rezultati.

Oko 3,9 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru koji ima 151 mesto i ko će imati priliku da formira Vladu.

Za formiranje većine potrebna je podrška najmanje 76 poslanika u Saboru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar