Janša traži ostavku direktora novinske agencije STA

Slovenački premijer Janez Janša pozvao je danas direktora novinske agencije STA Bojana Veselinoviča da podnese ostavku, uz tvrdnju da ta medijska kuća pod njegovim vodjstvom deluje u korist opozicije.

„Vreme je da direktor STA kao politički instrument krajnje levice podnese ostavku i odgovara za svoja nezakonita postupanja, te tako samoj agenciji omogući normalan rad i razvoj“, napisao je Janša na Tviteru.

Kako podseća agencija Hina, Janšin poziv za ostavkom dolazi nakon meseci sukoba izmedju rukovodstva STA i vlade oko načina finansiranja te novinske agencije, koja prema standardnom ugovoru sa vladom od svog osnivanja dobija pola potrebnih sredstava od države za obavljanje „javne službe“ informisanja domaće i strane javnosti o dogadjajima u zemlji, dok ostatak sredstava dobija iz drugih izvora.

Rukovodstvo STA i novinari upozoravali su poslednjih meseci da vlada odbija da obnovi taj ugovor, čime dovodi u pitanje opstanak agencije i socijalni položaj zaposlenih.

Iznosili su sumnje da je cilj takvih pritisaka vladajućih pokušaj kontrole nad uredjivačkom politikom i novinarskim sadržajima te zamena ljudi u agenciji vladi lojalnim kadrovima. Vladina kancelarija za komunikacije (UKOM) koju vodi nekadašnji urednik u STA Uroš Urbanija, odbijala je finansiranje agencije uz obrazloženje da rukovodstvo STA odbija da pruži na uvid poslovnu dokumentaciju, uslovljavajući time mogući nastavak finansiranja.

Rukovodstvo i novinare STA su u više izjava podržala slovenačka novinarska udruženja, ali i Medjunarodni novinarski institut, Evropsko udruženje novinskih agencija (EANA) i drugi. Pritisak na slobodu medija i pretnje novinarima iznela je u februaru i slovenačka opozicija u zahtevu za izglasavanjem nepoverenja premijeru Janši u parlamentu, navodeći da su sloboda medija i vladavina prava neke od osnovnih evropskih vrednosti koje ta vlada krši. Zahtev nije medjutim dobio potreban broj glasova.

Kako dodaje Hina, u pozadini Janšinog poziva na ostavku direktora STA je i „internacionalizacija“ Janšinog „medijskog rata“ sa novinarima i njihovim organizacijama, za šta on sumnjiči opozicionu levicu koja, po njegovim ocenama, vlasnički ili uticajem, kontroliše 80 odsto medija i koristi ih za napade na vladu.

Poslednjih nedelja su se u evropskim i medjunarodnim medijima pojavile optužbe da slovenačka vlada i Janša preko društvenih mreža napadaju novinare i prete im, stvarajući atmosferu u kojoj dolazi do autocenzure.

Na potrebu nezavisnosti i samostalnosti novinara i na poštovanje načela vladavine prava upozorili su nedavno i predstavnici Evropske komisije, posebno s obzirom na to da Slovenija sredinom godine preuzima šestomesečno predsedavanje EU.

Evropski parlament će sutra na plenarnoj sednici raspravljati o slobodi medija u Poljskoj i Madjarskoj, a na zahtev dela poslanika iz grupe Socijalista i demokrata (S&D) dodatno je uvršteno i pitanje slobode medija u Sloveniji.

Protiv proširivanje rasprave na tu temu s pitanjem Slovenije bili su poslanici iz grupacije evropskih narodnih stranaka (EPP).

Najjačoj evropskoj konzervativnoj grupaciji stranaka pripada i Slovenačka demokratska stranka (SDS) koju vodi Janez Janša, premda neki u njoj smatraju da bi i ona trebalo da sledi put madjarskog Fidesa, koji je iz EPP-a izašao nakon odluke da se njegovih 12 poslanika u EP isključe iz EPP-ova poslaničkog kluba zbog stavova o vladavini prava u Madjarskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar