Joanikije potvrdio da će ustoličenje biti 5. septembra

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno.

„Podrazumeva se da će to biti na Cetinju“, kazao je Joanikije za list Vijesti, ne želeći da detaljnije komentariše dogadjaj.

List Pobjeda je jutros preneo da je mitropolit SPC Joanikije i pored protivljenja čelnika bezbednosnog sektora, insistirao na ogromnoj proslavi, pa je pozvao više od 200 zvanica jer će ustoličenje, shodno dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, biti na otvorenom.

Prema aktuelnim epidemiološkim merama, nije moguće održati skup sa više od 50 osoba na otvorenom.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Veća za nacionalnu bezbednost Milan Knežević u utorak je najavio da će Veće i Savet za odbranu i bezbednost odlučiti gde će biti postavljenje mitropolita – na Cetinju ili u Podgorici.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najverovatnije nakon sednice Veća za nacionalnu bezbednost.

Premijer Zdravko Krvokakapić izjavio je u utorak da je da pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, niti Saveta za odbranu i bezbednost.

Veliki broj gradjana okupio se u nedelju na Cetinju u znak protesta zbog ustoličenja Joanikija, zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

Organizatori protesta, grupa gradjana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sedištu Mitropolije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar