Još traje polemika o (ne) ustavnosti Dana Republike Srpske

SARAJEVO – U Sarajevu, odnosno Federaciji BiH još traju polemike o tome da li je 9. januar, koji Republika Srpska obeležava kao Dan Republike, ustavan ili neustavan.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan u izjavi za sarajevski portal Klix rekao je da je ovaj sud pojedine odredbe Zakona o praznicima RS ocenio suprotnim Ustavu BiH te da su zbog toga one brisane iz pravnog sistema, ali i da je u međuvremenu Republika Srpska izmenila zakon o praznicima i da odluka po zahtevu za ocenu ustavnosti tog zakona, još nje doneta.

„Ovlašteni podnosilac podnio je zahtev za ocjenu ustavnosti novog zakona koji je donesen u Narodnoj skupštini RS-a. Međutim, Ustavni sud još nije doneo odluku o tom zahtevu. To su činjenice“, rekao je Mijan.

Nakon što je NSRS krajem 2016. godine donela izmene i dopune tog zakona,
devet delegata u Veću naroda RS iz bošnjačkog i hrvatskog naroda podnelo je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine novi zahtev radi osporavanja Zakona o Danu RS, odnosno 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska uz obrazloženje da su vlasti RS nastavile sa obeležavanjem 9. januara.

Inače, tokom proteklog vikenda se oglasio ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je kao član delegacije HDZ BiH ove godine prisustvovao obeležavanju 9. januara, i saopštio da Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januar neustavan kao takav, nego da su protivustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima RS-a, a konkretno se odnosi na deo koji se tiče krsne slave i verskog obeležavanja Dana Republike Srpske.

„Treba istaći činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. januar“, naveo je Grubeša.

Međutim, Grubešu je negirao njegov zamenik Nezir Pivić tvrdeći da su ministrove izjave pravno neutemeljene i pogrešno argumentovane.

Pivić, naime, smatra da su sporne odredbe Zakona o praznicima RS i dalje neustavne bez obzira na njihov sekularni karakter, u smislu izostavljanja verske komponente obeležavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar