Kad Vučić i Borisov umiruju Sarajevo…

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru uočljivo je bilo odsustvo dva člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića.

Nije bilo ni premijera BiH Denisa Zvizdića, kao ni drugih zvaničnika Sarajeva.

Nije ih bilo ni na večeri, koju je zvaničnicima na sajmu, uključujući srpskog predsednika Aleksandra Vučića, crnogorskog Filipa Vujanovića, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, bugarskog premijera Bojka Borisova i druge, priredio domaćin, hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović.

To je medijima, posebno bošnjačkim, otvorilo prostor za špekulacije da se iza nedolaska bošnjačkih zvaničnika krije nezadovoljstvo „posebnim vezama“ Hrvata u BiH i srpskog državnog vrha, odnosno predsednika Vučića, koji je, uz Borisova, čija zemlja predsedava EU, bio centralna ličnost mostarske manifestacije.

Bilo je i sumnji da li su uopšte neki pozvani, ali je „nedoumice“ te vrste otklonio domaćin manifestacije, Dragan Čović, koji je rekao da je Izetbegovića pozvao na sajam, ali ne i na večeru, da Predsedništvo ne bi bilo „krnje“, a da je Zvizdić bio pozvan na večeru, ali da je otkazao…“, rekao je Čović.

„To je deo ambijenta koji je zahvatila predizborna kampanja“, rekao je Čović.

Da Izetbegovića neće biti na sajmu bilo je jasno, međutim, i pre početka sajma, tačnije – dan uoči odlaska predsednika Vučića u Mostar, i to iz saopštenja Vučićevog Kabineta da je razgovarao telefonom sa bošnjačkim liderom i da ga je pozvao u Beograd kako bi „nastavili razgovore“.

Sad je, međutim, jasno i to da je predsednik Srbije pozivom Izetbegoviću najverovatnije „poslao poruku“ da je, kad je reč o Srbiji, i Sarajevo adresa sa kojom se razgovara o ekonomskim, političkim, bilateralnim, regionalnim i svim drugim pitanjima.

I bugarski premijer Bojko Borisov smatrao je za potrebno da „umiri“ pojedine političare u Sarajevu i da kaže da je Sarajevu bilo mesto u Mostaru.

On je na pres konferenciji najavio da predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić dolazi, na njegov poziv, na razgovore u Sofiju.

Kad se već nisu sreli u Mostaru.

I kada su „predizborne igre“, o kojima govori Čović, nadvladale ekonomske i regionalne interese, pa i domaćinsko ponašanje.

Vučićev i Borisovljev potez svakako neće otkloniti nesporazume unutar Bosne i Hercegovine, ali je otklonio sumnju u dobre namere Srbije i Bugarske i u značaj onoga što Sajam u Mostaru promoviše, u skladu s motom nastupa srpske privrede – „Budućnost nas spaja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BorisovSarajevoVučić
Komentari (0)
Dodaj komentar