Kavazović,Komšić,Dzaferović: Negiranje genocida mora prestati

SARAJEVO – Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i reisu-l-ulema Husein Kavazović pozvali su danas „civilizovani svet da zaustavi negiranje genocida u Srebrenici“.

Poručili su da je Dejtonski sporazum uspostavio mir u BiH, ali da nije otklonio političku i ekonomsku agresiju.

Kavazović je govoreći na konferenciji povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pod nazivom „Čuvamo mir, sećamo se žrtava“, a u organizaciji Memorijalnog centra, rekao je da je „rat zaustavljen, ali posledice oružane agresije i etničkog čišćenja nisu otklonjene“.

Na sceni je, kazao je, i dalje „negiranje genocida i drugih zločina, a presude i sudski utvrđene činjenice, negiraju ili relativizuju upravo počinitelji genocida“.

„To mora prestati“, rekao je Kavazović i dodao da je prihvatanje istine i obostrano uvažavanje svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini jedini put ka boljoj i sigurnijoj budućnosti.

„Vreme je da civilizovani svet nakon 25 godina zaustavi negiranje zločina genocida u Srebrenici kada to naši susedi ne žele da učine sami, isto onako kako su ih morali zaustaviti da te zločine nastave da čine“, rekao je Kavazović.

Član Predsedništva BiH, izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić je rekao da odgovornost za zločin u Srebrenici „pored velikosrpskog režima, nose i Ujedinjene nacije koje su dopustile da bude počinjen genocid u zoni pod njihovom zaštitom“.

Rekao je da od borbe za istinu nikada ne treba odustati.

„Vidimo to i poslednjih dana kada oni koji veličaju ratne zločince silom prilika polako odustaju od toga. Nikada ne bi odustali da mi koji smo preživeli nismo govorili istinu“, rekao je Komšić, a preneo je sarajevski portal Klix.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović tvrdi da je „genocid u Srebrenici jedan od najbolje dokumentovanih zločina u istoriji“ i dodaje da zato činjenice iz haških presuda treba neprestano izučavati i ponavljati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar