Kesić: RS mora da se „brani“ tamo odakle dolaze problemi

VAŠINGTON – Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić potvrdio je danas navode medija da je Republika Srpska angažovala američke pravne stručnjake, ali ističe da se angažuju za savetovanje, a ne za lobiranje.

Radio Slobodna Evropa je ranije danas objavila da je RS za 80.000 dolara angažovala američku advokatsku kompaniju za lobiranje „Mekginis Lokridž“ za savetovanje i predstavljanje u pravnim međunarodnim pitanjima, pozivajući se na poverljiv dokument koji je objavilo američko Ministarstvo pravde.

Kesić ističe da to nije ništa novo:

„Republika Srpska više od decenije angažuje američke advokate. Glavni posao tih advokata je, kako je kazao, pravne prirode i nema veze sa lobiranjem“, rekao je Kesić za Tanjug.

Republika Srpska, kako je dodao, mora da se brani i da koristi pravne argumente koji moraju da budu jasni, u skladu sa međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom.

Kako je naglasio, RS mora da se „brani“ u skladu sa međunarodnim pravom i uz pomoć advokata, a naročito američkih stručnjaka, jer, kako kaže, „većina problema dolazi od SAD“ i Zapada.

Kesić primećuje da se svake godine puštaju dezinformacije, naročito od strane RSE i Glasa Amerike, poput informacije da neko za RS „lobira“.

„Ovo je primer dezinformacije, kako bi se predstavilo da Republika Srpska samo troši novac“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar