Kitarović: Beograd treba da napravi pomak u otvorenim pitanjima

Iz kabineta hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović saopšteno je danas da do njenog sastanka sa predstavnicima vlasti Srbije može doći ukoliko Beograd napravi pomak u rešavanju nekih otvorenih pitanja, kao što je pitanje nestalih.

Takav odgovor iz kabineta hrvatske predsednice, kako je preneo portal Index.hr, usledio je na pitanje tog medija da li je istina da je Grabar Kitarović dogovorila sastanak s predsednikom Srbije Nikolićem, a na kojem bi se razgovaralo o krizi s izbeglicama.

Ovaj portal, naime, tvrdi da su srpski mediji, pozivajući se na izvore bliske predsedniku Nikoliću objavili da je dogovoren sastanak predsednika Hrvatske i Srbije i to „u što kraćem roku, kako bi se na najvišem nivou smirile strasti nakon krize koju je izazvao Zagreb blokadom granice“.

Kabinet Kolinde Grabar Kitarović, navodi portal, tvrdi da to nije istina:

„Saopštenje Kabineta predsjednika Srbije njihovo je viđenje sadržaja razgovora. Predsednica i dalje čvrsto stoji na poziciji da Hrvatska mora ozbiljnije nadzirati državnu granicu kako bi se kontrolisao ulazak preko graničnih prelaza, a sprečili ilegalni ulasci migranata“, navodi se u sapštenju dostavljenom portalu Index.hr.

U ranijem saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije ne pominje se bilo kakav dogovor o sastanku Grabar Kitarović i Nikolića u što kraćem roku.

U zvaničnom sapštenju se navodi samo da je Nikollić u Njujorku razgovarao sa hrvatskom koleginicom o, kako je navedeno, krizi u odnosima između dve zemlje, koju je izazvala Vlada Republike Hrvatske.

Oni su, dodaje se, zajednički zaključili da to nije put za stvaranje potrebne atmosfere za saradnju u regionu i da će se truditi da odnosi između Srbije i Hrvatske što pre ponovo krenu uzlaznom putanjom, istaknuto je u tom saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kolinda Grabar Kitarović
Komentari (0)
Dodaj komentar