Klix:U ex YU prizvodilo se od igle do lokomotive

SARAJEVO – Na društvenim mrežama s vremena na vreme kruži mapa svih firmi koje su nekada postojale u bivšoj Jugoslaviji, a prema kojoj je može videti da se u nekad zajedničkoj državi prozvodilo „od igle do lokomotive“, piše sarajevski portal Klix.

Podseća da je neke od jugoslavenskih proizvoda koristio celi svet.

Proizvodili su se avioni, brodovi, automobili, kamioni, oružje, čak i kompjuteri.

Proizvodila se hrana, odeća i ostale potrepštine, međutim mnoge od njih više ne postoje, ili su u stečaju i propadaju.

Prema toj mapi u Bosni i Hercegovini se u TAS-u proizvodio popularni Volkswagenov Golf, ali i „buba“ uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Fabrika motora Sarajevo je još jedan od giganata čiji je pogon tokom i nakon rata pokraden i uništen.

U Vogošći je, osim TAS-a, bio i PRETIS, lider namenske industrije u Jugoslaviji gde se proizvodila municija.

FAP iz Priboja i TAM iz Maribora proizvodili su teške kamione i šlepere, a kragujevačka Zastava lake transportere.

Zastava je proizvodila otprilike 200.000 automobila godišnje.

SOKO je, kažu, bio ponos vojne industrije, čija je proizvodnja takođe bila u BiH, a postojala je i državna fabrika aviona u Kraljevu.

Fabrika vagona je bila u Slavonskom Brodu, a u Hrvatskoj je, s obzirom na izlaz na more, bilo najviše brodogradilišta.

Jedno je još bilo u Crnoj Gori, ali i u Srbiji. Brodogradilišta u Hrvatskoj – Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci bila su na svetskom nivou i proizvodila su za strane naručioce najveće prekookeanske brodove.

Jugoslavija je bila jedna od pet zemalja u Evropi koje su imale svoje kompjutere, najpoznatija je verovatno bila Galaksija, a prvi proizvedeni kompjuter je bio CER-10.

Iskra u Sloveniji i Digitron u Istri (u Bujama) još krajem sedamdesetih počeli su sa sklapanjem kompjutera.

Fabrike Obod, Cer, Gorenje, Iskra, Rudi Čajavec proizvodile su elektro-uređaje, televizore, radioaparate, gramofone, kasetofone i belu tehniku, a Borac Beograd čak i aparate za esprešo.

EI Niš je bio jedan od najboljih svetskih proizvođača lampi za radijske i TV prijemnike (ugrađivao ih je i Philips), a proizvodnju TV prijemnika u boji počeo je pre Sonija, pise portal.

A reč je, navodi se, samo o nekim od fabrika koje su postojale u zajedničkoj državi i bilo bi, kažu, teško nabrojati ih sve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar