Ko je kriv za najnovije incidente u Saboru?

ZAGREB – Hrvatski eksperti za komunikacije Petar Tanta i Željko Riha „objašnjavaju“ da je za sukobe u Saboru kriv jugo, jer je dodatno pospešio nervozu koja se nedeljama stvara, dok profesor Žarko Puhovski ocenjuje da se radi o „svađi unutar familije“.

U hrvatskom Saboru u toku jučerašnje sednice, naime, na ministra odbrane Damira Krstičevića bacane su makete vojnih aviona, a došlo je i do sukoba poslanika Mosta Nikole Grmoja i premijera Andreja Plenkovića.

„Tenzije su rasle tokom dana. Grmoja je provocirao premijera jer je video da reaguje na tvrdnje da radi u korist Srbije. Kad je izgovorio: ‘anemični’ video je da je premijer već izgubio kontrolu. Oni su zbog aviona pod tolikim pritiskom da pucaju. Reaguju ljudski, ali Sabor nije mesto gde se izražavaju takva osećanja“, rekao je Tanta za regionalnu televiziju N1.

Željko Riha je komentarisao opravdanje ministra Krstičevića zbog reakcije na poklonjene makete aviona u sali i podsetio da on obavlja funkciju ministra.

„U demokratiji poslanici mogu na bilo kakav način da ispituju ministra, čak šaljivo, ili neprimereno. Penzionisani general na to nije navikao, jer vojska kojom komanduje to nije mogla da radi“, rekao je Riha za N1.

Sa druge strane, profesor Žarko Puhovski je ocenio da je sukob Plenkovića i Grmoja „više svađa unutar familije nego politička svađa“.

„Fizičkih sukoba u Parlamentu je bilo i biće ih, pogledajte samo Italijane, ali da su barem oko neke jasne politike ili spora, a ne porodičnih svađa i provokacija“, rekao je Puhovski za hrvatski Ekspres.

On je pdsetio da je Most već duže „više HDZ nego sam HDZ“ i da se Plenković boji da deo birača ne ode sa njima ako se uvere da su napustili klasičnu HDZ poziciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar