Kocijas: Promena imena MKD zbog nacionalnih interesa GR

IRAKLION – Bivši ministar inostranih poslova Grčke i potpisnik Prespanskog sporazuma sa Skopljem, Nikos Kocijas, govorio je u Iraklionu, gradu na grčkom ostrvu Kritu, o odnosima te zemlje sa susedima i istakao da taj sporazum nije donet da bi Makedonija u NATO ušla pod drugim imenom, već je u pitanju rešenje problema koji je od naconalnog interesa Grčke.

„Kao što je rekao i premijer Cipras, nama je u nacionalnom interesu da BJRM promeni svoje ime, da se stabilizuje i napravi otklon od zagrljaja Turske“, kazao je Kocijas.

Postavljajući dilemu kakavog suseda želi Grčka na severu, Kocijas je zapitao da li to treba da bude zemlja pod turskim uticajem, ili podeljena između Albanije i Bugarske, preneo je makedonski portal Plus.info.

„Da li želimo da naš najbliži sused bude pod uticajem ili kontrolom nekih trećih snaga, poput Turske? Ili želimo, kao što neki žele, raspad jedne države na Balkanu, njenu destabilizaciju i njeno deljenje između Bugarske i Albanije? Ili želimo stabilan Balkan, stabilne granice, jačanje uticaja naše države u regionu i kreiranje savezništva?“, upitao se Kocijas.

Kocijas je u gradu Iraklionu, na grčkom ostrvu Kritu, govorio u svojstvu lidera pokreta Prato.

Istakao je da je upravo sada vreme za nova savezništva i da u tome ni njega ni njegov pokret, ne može niko da zaustavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar