Kojić:Presuda Mahmuljinu potvrda strašnog zločina nad SRB

BANJALUKA – Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić nezadovoljan je visinom izrečene kazne ratnom komandantu Trećeg korpusa nekadašnje Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, ali i ističe da je to potvrda da je nad srpskim narodom počinjen strašan zločin u opštini Zavidovići i na Ozrenu.

Kojić očekuje da će to biti ispravljeno drugostepenom presudom.

„Smatramo da nije postojala nijedna olakšavajuća okolnost da se kazna, koja je zakonom maksimalno propisana na 15 godina, umanji na 10 godina niti da se svrha kažnjavanja može postići izricanjem jedne takve umanjene kazne“, rekao je Kojić u izjavi za RTRS.

Očekuje, kaže, žalbu Tužilaštva, kao i da kazna u drugostepenom postupku bude maksimalna i srazmerna veličini zločina i načinu na koji je počinjen.

Podsetio je da su u Zavidovićima i na Ozrenu počinjeni strašni zločini nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima, kao i da je ova presuda samo potvrdila da su se zločini desili i da bi ona trebalo da pokrene pitanje odgovornosti i nižerangiranih lica koja su bila pod komandom Mahmuljina.

„Tamo nemamo nijednu presudu pravosnažnu, ni prvostepenu, osim presude Rasimu Deliću u Hagu koja je delimično obuhvatila te zločine“, rekao je Kojić.

U sastavu Trećeg korpusa Armije BiH delovala je i zloglasna jedinica „El mudžahedin“ sastavljena od stranih ekstreminih ilsamista, koji su počinili više stravičnih zločina nad zarobljenicima i civilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar