„Komemoraciju u Blajburgu treba održati uprkos kontroverzama“

Na komemoraciji u Bjaburgu treba poštovati austrijske zakone, poručio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković u zagrebačkoj štampi.

Uprkos crkvenim i političkim kontroverzama koje prate najavljeni komemorativni skup u Austriji, komemoraciju na Blajburškom polju treba održati i ove godine, rekao je Plenković u intervjuu za zagrebački Večernji list, naglašavajući da se na tom skupu moraju poštovati austrijski zakoni.

Plenković je, kako prenosi agencija Hina, podsetio da je pokrovitelj komemoracije u Blajburgu Hrvatski sabor i poručio da se „na taj način osuđuju svi zločine posleratnog perioda u kojima su stradale brojne nevine hrvatske žrtve“.

Austrijske lokalne vlasti donele su ranije odluku po kojoj komemoracija Blajburskog voda ove godine više ne spada u verska događanja i da se na nju sada primenjuje Zakon o javnom okupljanju.

U tom kontekstu najavljeno je da će preduzeti sve mere da obezbedi sigurnost lokalnih građana i učesnika te manifestacije, s obzirom da su već prijavljena četiri protestna skupa protiv komemoracije u Blajburgu koju desničarske snage koriste za veličanje ustaštva.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BlajburgkomemoracijaPlenković
Komentari (0)
Dodaj komentar